sábado, 11 de febrero de 2012

Resfintirea bisericii Sf Arhangheli Mihail si Gavriil Satuc Faurei – Braila

Articol publicat de Redactia STIRI / Lacasuri Ortodoxe

   Temelia sfantului lacas a fost pusa in 29 august 1926, pe locul donat de dna Elisa Teodorescu. Principalul ctitor al lacasului de cult a fost boierul Petru Garboviceanu, ajutat de fiul sau Petru P. Garboviceanu, care era primar al satului.
   Initiativa a apartinut ieromonahului Daniel Pana, ajutat de Consiliul parohial si credinciosii parohiei. Biserica s-a sfintit pe 29 octombrie 1933, de catre Episcopul Ghenadie Niculescu al Eparhiei Buzaului, cand preot paroh era Gheorghe Gazdaru.


   La 5 decembrie 2000, a fost instalat preotul ?tefan Sebastian Ciprian care a demarat mai multe lucrari in vederea restaurarii sfantului lacas. Astfel, a fost restaurata pictura in ulei de catre pictorul Oprea Dumitru din Galati, intre anii 2003-2006.
   S-au mai efectuat lucrari exterioare de refacere a fatadei bisericii, turnarea de trotuare, s-au schimbat stranile si mobilierul. S-a refacut clopotnita si s-a pictat interior, s-a ridicat o noua cancelarie parohiala unde se depoziteaza arhiva si biblioteca. Biserica este incalzita de o noua centrala termica. Obiectele de cult au fost innoite: sfesnicele, candelele, Sf. Chivot, Sf. Evanghelie, Sfintele Vesminte si Acoperamintele de la Sf. Masa.
   Cu mare bucurie, credinciosii parohie Satuc si din satele vecine, au luat parte la randuiala resfintirii bisericii care a avut loc in ziua de 27.06.2010, la Duminica a V-a dupa Rusalii, slujba ce a fost savarsita de catre inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, inconjurat de un numeros sobor de preoti si diaconi.
   A urmat slujba Sfintei Liturghii, savarsita in apropierea sfantului lacas innoit, timp in care credinciosii au putut trece si inchina in Sfantul Altar al bisericii.
Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 24/2010 
COPYRIGHT: Incepand cu data de 31 ianuarie 2012, in vederea asigurarii unui anumit standard in randul publicatiilor ortodoxe si a drepturilor asupra proprietatii intelectuale, preluarea sau prelucrarea si/sau republicarea oricarui articol postat de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe (indiferent daca se specifica sursa!) in orice alta publicatie (scrisa, web, audio-video) nu se pot face decat cu acordul scris oficial, contractual, al reprezentantilor acesteia. Orice incalcare a acestei prevederi va atrage dupa sine actionarea in consecinta. Toate acordurile verbale sau permisiunile acordate pana la aceasta data (verbal sau in scris), in afara celor contractuale, indiferent de caracterul lor temporar sau de lunga durata, punctual sau general, se declara nule, fiind considerate simple accepturi (contributorii) de sprijinire momentana a unei terte parti. Partenerii oficiali ai Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, cu care s-au semnat contracte, beneficiaza de avantajele contractuale. Pentru alte lamuriri sau contracte de parteneriat, vezi rubrica-meniu "Contact" (Serviciul Juridic). "Lacasuri Ortodoxe" este marca inregistratata si protejata oficial (®complex - titulatura si grafica) pe teritoriul Statului Roman si al statelor membre ale Comunitatii Europene (hot/int. OSIM/CE mai 2009 Lacasuri Ortodoxe).

No hay comentarios:

Publicar un comentario