miércoles, 29 de febrero de 2012

Cum se controleaza glicemia

Cum se controleaza glicemia

Userul admin
Adaugat la 11 Dec 2011 at 8:13pm
Zahărul reprezintă o importantă sursă de energie pentru organism; el există în mod natural în sânge, sub formă de glucoză. Echilibrul corect al nivelurilor de glucoză în sânge este vital şi el este reglat de hormonii secretaţi de pancreas.
Glucoza este un glucid simplu, vital pentru funcţia creierului şi o importantă sursă de energie pentru restul organismului. Glucoza este depozitată în organism sub formă de glicogen – lanţuri lungi de molecule de glucoză ce se găsesc în ficat şi în muşchi – care este transportat în organism prin sânge.
Există un nivel natural al glucozei în organism, dar când mâncăm sau când nu mâncăm destul, acest nivel se modifică. Nivelul acestor modificări este reglat în pancreas de hormoni.

PANCREASUL Pancreasul este o glandă alungită. albicioasă, cu lungime de aproximativ 20-25 cm. care se află în spatele porţiunii inferioare a stomacului şi este conectată la duoden. Produce enzime care se varsă în duoden printr-un canal şi contribuie la digestia alimentelor. Dar acesta nu este singurul lui rol.
Porţiunea digestivă a pancreasului reprezintă aproximativ 90% din pancreas. înjur de cinci la sută sunt celule care produc hormoni care reglează nivelul glucozei în sânge: insulina şi glucagonul.
Aceste celule endocrine, cunoscute şi ca insule, sunt adunate în grupuri, în interiorul pancreasului. Spre deosebire de majoritatea secreţiilor pancreasului, hormonii nu intră în canalul ce se varsă în duoden, ele trec direct în fluxul sanguin.

Glucoza din sânge
Nivelul ideal al glicemiei este între 70-110 mg/100ml. După masâ este normal ca glicemia să crească pentru câteva ore, dar nu ar trebui să fie mai mare de 180 mg. Orice depăşire a acestei valori se numeşte hiper-glicemie. Orice scădere a valorii sub 70 este descrisă ca hipoglicemie.
INSULINA
Există tipuri diferite de celule pancreatice, fiecare fiind responsabilă de producerea unui hormon diferit. Insulina este secretată de celulele beta din insulele pancreatice. Un nivel scăzut al secreţiei există permanent, dar dacă creşte nivelul glucozei în sânge, celulele sunt stimulate şi produc mai multă insulină. Dacă nivelul glucozei scade, producţia de insulină scade şi ea.
Insulina acţionează asupra anumitor celule din organism, printre care celulele musculare, hematiile şi celulele adipoase. Când nivelul insulinei creşte, aceste celule sunt obligate să absoarbă mai multă glucoză din sânge, pe care o folosesc pentru a produce energie.

Cititi, de asemenea

No hay comentarios:

Publicar un comentario