miércoles, 15 de febrero de 2012

Lasaţi-mă să învăţ”, s-au strâns


Romania este tara cu cei mai multi analfabeti din Europa de Est – 6% dintre romani nu stiu carte, fata de 2% in Bulgaria si 1% in Ungaria. Statisticile europene dezvaluie de asemenea faptul ca 40% dintre romani citesc prost sau nu stiu sa citeasca.

Ce ne propunem


Iar de cand cu criza, am mai reusit o performanta trista: suntem tara in care tot mai multi copii sunt nevoiti sa abandoneze scoala, condamnati de parinti sa ramana la sapa. Raportul mai indica faptul ca rata abandonului scolar in Romania era in anul 2009 de 16,6%, fata de media de 14,4% la nivelul Uniunii Europene, in conditiile in care obiectivul UE pentru anul 2020 este ca indicatorul sa scada sub 10 procente.
Potrivit organizatiei “Salvati Copiii”, in Romania, 53 la suta dintre adolescenti au dificultati de citire si intelegere a unui text. Organizatia nonguvernamentala atrage atentia ca rata abandonului scolar s-a triplat din anul 2000 pana in 2007, iar peste 500.000 de persoane sunt analfabete, 76 la suta dintre acestea provenind din mediul rural.

Numarul persoanelor absolvente de invatamant superior: 1, 37 milioane de persoane (7% din total). Structura populatiei scolare evidentiaza cresteri semnificative la nivelurile superioare, iar rata analfabetismului era de 2, 6% din totalul populatiei.
In acest moment, statul si institutiile sale care se ocupa de domeniul cultural nu dispun de nicio analiza serioasa si credibila a domeniului cultural in ansamblu si, in mod special, a situatiei cartii de la noi;
Disparitia unor scoli, biblioteci, librarii poate duce la disparitia unor comunitati;

CE NE PROPUNEM
Lipsa bibliotecilor scolare din zonele rurale, a fondului de carte atat in zona urbana, dar in mod cu totul special in zonele rurale ( sate, comune, orase cu numar mic de locuitori), lipsa apetitului pentru lectura, lipsa unor centre de alfabetizare, o legislatie care nu incurajeaza si nu sustine cultura si fondul de carte au dus la ideea de a crea o campanie prin care ne propunem:
  • infiintarea de biblioteci in zonele rurale;
  • redeschiderea apetitului pentru lectura;
  • crearea unor centre de alfabetizare;
  • modificarea legislatiei cu privire la fondul de carte, cultura;
  • extinderea evenimentului in afara granitelor tarii, prin crearea si imbunatatirea fondului de carte pentru copiii romani din diaspora, in special Italia si Spania, acolo unde numarul romanilor care locuiesc in aceste tari este cel mai mare.
CUM VOM ACTIONA
Fundatia Mereu Aproape isi propune sa organizeze o caravana, un tur de forta in peste 25 de judete, respectiv 60 de comune si sate din intreaga tara, acolo unde nu exista biblioteci, nu exista fond de carte si unde copii proveniti din familii cu venituri foarte mici au rezultate bune si foarte bune la invatatura.
Este de asemenea preconizata extinderea proiectului peste granitele tarii, in special in Italia si Spania, acolo unde comunitatile de romani sunt cele mai numeroase.
Ne propunem sa redeschidem apetitul pentru lectura, utiland bibliotecile cu fond de carte si oferind, in acelasi timp, suportul financiar sau material copiilor proveniti din familii cu venituri mici si foarte mici, din zonele rurale.
Cum? Printr-o “biblioteca mobila” ce va poposi in fiecare comuna, sat sau zona rurala selectata. Prin colecta de carte, printr-o colecta de fonduri necesara crearii si sustinerii unor centre de alfabetizare.
Vedetele trustului Intact Media Group vor participa la aceasta caravana organizand dupa amieze de lectura cu copii de la sate sau vor pune in scena mici scenete de teatru ad-hoc, prin “lectura la masa”.
Personalitati din lumea culturala si artistica se vor alatura acestei campanii pe care o vor sustine prin lansare de carte, discutii interactive cu copii legate de insemnatatea lecturii, importanta studiului in viata, experiente de viata etc.
Avem acceptul implicarii in acest proiect a Patriarhiei Romane care, prin reprezentantii sai spirituali din acele zone rurale alese, va incuraja lectura, va pune la dispozitie spatii de lectura, va supraveghea indeaproape copiii nevoiasi in vederea selectarii lor pentru participarea intr-un centru de alfabetizare.

Susţine Campania

Tot mai multi copii abandoneaza scoala dupa primii ani. Sunt statistici clare care arata acest lucru. Motivul principal e lipsa banilor. Un motiv suficient ca sa nu stam deoparte. Observator Antena 1 si Fundatia Mereu Aproape impreuna cu Fundatia Vodafone iti propun sa te alaturi intentiei de a oferi copiilor de la sate, biblioteci si centre de alfabetizare.
Modalitatile in care ne puteti fi alaturi sunt urmatoarele:
DONAȚII
SMS – 877, valoare 2 euro, oferit gratuit de: Vodafone, Cosmote şi Orange.Nu se percepe TVA.
Serviciul Paypal
Conturi Fundaţia Mereu Aproape, CIF 18212553:
  • în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
  • în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU
SPONSORIZARI CORPORATE
Companiile interesate de sustinerea acestei campanii, sunt rugate sa contacteze Fundatia Mereu Aproape
Adresa: Str. Garlei Nr.1B, sector 1, Bucuresti.
Tel: 021.20.30.246 sau 021.20.30.337.
Fax: 021.20.30.260
Email: mereuaproape@intact.antena1.ro

FII SUSTINATOR AL CAMPANIEI!

Campania „Lasaţi-mă să învăţ”, initiaţiva Fundaţiei Mereu Aproape, la care s-au alăturat Antena 1 şi Antena 3, a fost apreciată de telespectatori: punc­tul culminant al acestui eveniment a avut loc marţi, de Sfântul Nicolae, dată declarată „Ziuă cărţilor deschise”; la AFI Palace Cotroceni a fost înfiinţat un stand unde vedete ale trustului Intact au venit să le citească poveşti celor mici. Urmare a apelurilor telespectatorilor, din 27 septembrie, ziua începerii campaniei şi până marţi, s-au strâns 122.364 euro, bani cu care se deschid centre de alfabetizare şi biblioteci. Campania „Lăsaţi-mă să învăţ” continuă: românii care vor să investească în viitorul copiilor lor pot dona în continuare doi euro la acelaşi număr de SMS, până la data de 30 iunie 2012.



No hay comentarios:

Publicar un comentario