Nu exista masa de sarbatori in casa parintilor mei fara Prajitura Sumegi (şumeghi),
specialitatea de necontestat a mamei mele (asadar, asta chiar ca e
reteta de la mama!). In prag de Sarbatori, vin sa impartasesc cu voi
aceasta reteta de prajitura cu nuca si ciocolata, nemaipomenit de fina,
delicioasa si consistenta, asa de consistenta incat e de recomandat sa
se portioneze neaparat in bucatele mici si sa se savureze pe cat posibil
cu cumpatare. Prajitura Sumegi este foarte bogata si la degustare pare
mai degraba o specialitate de ciocolata decat o prajitura obisnuita, ce
mai, a placut in fiecare an atat celor ai casei cat si lui Mos Craciun.
Eu am pregatit o portie mica de prajitura (injumatatind ingredientele
din care o pregateste mama).
Ingrediente:
(portie mica, pentru o tava de aproximativ 28×20 cm., rezulta 36 de bucati)
- 4 oua
- 400 de grame de zahar
- 200 de grame de nuca macinata
- 50 de grame de samburi de nuca prajiti, taiati cu cutitul in bucati marisoare
- 2 linguri de cacao
- ½ de lingura de cafea solubila
- 200 de grame de unt
- 1 praf de sare
- 1 de lingura esenta de vanilie
Preparare:
Albusurile se bat
spuma tare cu sarea, apoi se adauga 200 de grame de zahar si se bat in
continuare pana cand zaharul se dizolva complet.
Se amesteca cu grija
bezeaua rezultata cu 1 lingura de cacao si cu nuca macinata la care se
adauga si samburii de nuca prajiti si taiati cu cutitul (cand spun “cu
grija”, ma refer la faptul ca se fac numai miscari verticale, incepand
de pe fundul vasului spre suprafata, asa incat bezeaua sa nu “cada”).
Compozitia rezultata
se imparte in 3 si se formeaza 3 foi de 20×28 cm. (daca faceti portie
intreaga – dubland deci ingredientele – veti obtine foi de3 dimensiunea
tavii obisnuite de la aragaz) in tava acoperita cu hartie de copt. Cele 3
foi se coc in cuptorul preincins la 150 de grade Celsius.
Coacerea foilor
dureaza aproximativ 20 de minute, pana cand se usuca bine suprafata si
incep sa se rumeneasca de jur imprejur. Se lasa foile sa se raceasca
fara a le suprapune.
Pentru a pregati
crema. cele 4 galbenusuri impreuna cu un pachet de unt, 1 lingura de
cacao, ½ de lingura de cafea solubila, esenta de vanilie si 200 de grame
de zahar se fierb pe abur pana se ingroasa.
Se lasa crema sa se
racoreasca putin apoi, cat este inca usor calduta, se imparte 3, ungand
cu cate un strat fiecare foaie (inclusiv cea superioara) si suprapunand
foile cu crema intre ele. Stratul superior de crema se va zvanta si va
forma o glazura pe suprafata prajiturii.
Optional, se poate
orna prajitura cu samburi de nuca si nuca macinata presarata, cat e inca
umeda glazura. Se aseaza prajitura intr-un loc racoros si se taie in
bucati a doua zi.
No hay comentarios:
Publicar un comentario