martes, 25 de septiembre de 2012

glanda.tiroida


Glanda tiroida este o glanda aflata la baza gatului, formata din doi lobi. Aceasta glanda secreta hormonii tiroidieni (tiroxina si tri-iodo-tironina) a caror rol global este de crestere si intensifica activitatiile celulelor din toate organele (exceptie fac creierul, testiculele si ovarele). Astfel, in mod indirect, se produce si caldura pentru organism in conditii de frig.
Un rol deosebit de important il au acesti hormoni la nou-nascuti, acest rol fiind acela de a dezvolta creierul. De aceea copii se nasc cu diverse probleme la tiroida, vor avea nivel scazut al hormonilor tiroidieni ceea ce va duce la cretinism si nanism. In cazul cresterii nivelului este normal la adulti, poate duce la cresterea globilor oculari, ce vor iesi din orbita (exoftalmie), si la formarea gusei.
Glanda tiroida isi procura iodul necesar formarii hormonilor tiroidieni din sange. Sangele il procura din alimentele ajunse in intestin. In cazul unui deficit de iod glanda tiroida se mareste ducand la formarea gusei lodul poate proveni in deosebi din sarea iodata.tiroida corpului uman imagini
Pe langa cei doi hormoni tiroidieni, glanda tiroida mai secreta si calcitonina. Acest hormon regleaza cantitatea de calciu si fosfor ce se gaseste in organism, tinandu-le intr-un echilibru permanent. Paratiroidele sunt niste glande mici ce se gasesc lipite pe tiroida pe spatele acesteia si secreta parathormonul (PTH). Acesta, impreuna cu calcitonina vor mentine echilibru dintre fosfor si calciu. Pe langa acest rol mai asigura cresterea si dezvoltarea normala a oaselor printr-o fixare adecvata a calciului in oase.

No hay comentarios:

Publicar un comentario