viernes, 6 de abril de 2012

Mancaruri speciale pentru Paste




Marea sarbatoare creştin-ortodoxa a Paştelui este asociata, de obicei, cu traditionalele bucate dintre care nu lipsesc cozonacul, mielul, ouale roşii. Noi va propunem cateva mancaruri delicioase, in care traditia se împleteşte cu fantezia. Salata de oua cu


Marea sarbatoare creştin-ortodoxa a Paştelui este asociata, de obicei, cu traditionalele bucate dintre care nu lipsesc cozonacul, mielul, ouale roşii. Noi va propunem cateva mancaruri delicioase, in care traditia se împleteşte cu fantezia.

Salata de oua cu roşii

Ingrediente pentru 4 porţii

4 oua, 5-6 roşii, 2 castraveţi, 3-40 g parmezan sau caşcaval, 100 g smantana, 1 salata verde, sare, piper.

Preparare
Se fierb ouale timp de 7-8 minute, în apa cu puţina sare. Cand sunt gata, se clatesc cu apa rece, apoi se curaţa de coaja şi se taie felii subţiri sau rondele. Castraveţii se curaţa de coaja şi se taie felii. Roşiile, spalate şi bine zvantate, se taie rondele. Se aranjeaza totul pe un platou. Se condimenteaza cu sare şi piper, dupa gust. Deasupra, se rade parmezan sau caşcaval şi se asezoneaza cu smantana. Se pune la rece 10 minute. În momentul servirii, se garniseşte cu frunze de salata, întregi sau taiate faşii, şi cu patrunjel tocat fin.

Sote de spanac cu codiţe de raci

Ingrediente pentru 4 porţii

1 kg de spanac proaspat, 200 g ciuperci, 12 codiţe de raci, 2 linguri ulei, 3 caţei de usturoi, sare, piper.

Preparare
Se opareşte spanacul în apa cu sare, se scurge bine, apoi se caleşte în ulei încins, aproximativ 5 minute, împreuna cu ciupercile feliate, codiţele de raci şi caţeii de usturoi zdrobiţi. Se condimenteaza cu sare şi piper, dupa gust.

"Corabioare" de oua umplute

Ingrediente pentru 4 porţii

4 oua rascoapte, 4 linguri de maioneza, 4 linguri de branza cremoasa, 4 linguri pate de ficat, 4 felii de jambon, sare, piper.

Preparare
Se curaţa ouale de coaja, se taie în doua, pe lungime, şi se scot cu atenţie galbenuşurile, avand grija sa nu se rupa albuşurile. Se sfarama galbenuşurile cu furculiţa, se adauga maioneza, branza, pateul de ficat, sare şi piper, dupa gust, şi se mixeaza pana se omogenizeaza. Cu pasta obţinuta se umplu jumataţile de albuşuri. Separat, se taie feliile de jambon în forma de triunghiuri, se rumenesc şi se aşaza deasupra oualor umplute, imitand panzele unor corabii. Se garnisesc cu frunzuliţe verzi de salata.

Oua cu sos picant

Ingrediente pentru 4 porţii

4 oua rascoapte, 2 galbenuşuri de ou, 2 linguri de unt, 2 linguri de faina, 200 g lapte, 1 linguriţa de ierburi aromate, sare, piper.

Preparare
Ouale fierte se curaţa de coaja şi se taie felii. Se aşaza pe un platou. Se pune untul la topit, se adauga faina, se rumeneşte uşor şi se stinge cu lapte. Se lasa sa fiarba 10 minute, la foc mic, amestecand permanent, apoi se ia vasul de pe foc. Separat, se bat 2 galbenuşuri cu puţina sare şi se amesteca bine cu sosul de faina, pana se omogenizeaza perfect. Se adauga condimentele, dupa care se toarna peste feliile de ou din platou. Se garnisesc cu marar verde şi se servesc cu felii de paine prajita.

Ficat de miel cu sos de vin

Ingrediente pentru 4 porţii

1 kg de ficat de miel, doua linguri de faina, 100 ml ulei, cimbru, sare, piper.

Pentru sosul de vin
o lingura suc de lamaie, 100 ml vin roşu sec, o linguriţa praf de muştar, patrunjel pentru ornat.

Preparare
Ficatul curaţat de pieliţe, bine spalat, se taie faşii subţiri. Bucaţile de ficat se pudreaza cu sare, piper, cimbru, apoi se tavalesc prin faina şi se prajesc, pe toate parţile, în ulei încins. Se scot din ulei şi se lasa la cald. Se strecoara uleiul în care s-a prajit ficatul şi se pune în alta tigaie. Se adauga bucaţile de ficat, iar peste ele sucul de lamaie, vinul şi praful de muştar. Se lasa sa fiarba în acest sos 2–3 minute. Se serveşte cald împreuna cu sosul şi se garniseşte cu felii de lamaie şi patrunjel verde tocat.

Pulpa de miel la cuptor

Ingrediente pentru 4 porţii

1 pulpa de miel.

Pentru sosul marinat
1 ceapa, 3-4 caţei de usturoi, 2 cuişoare parfumate, 2 foi de dafin, 4 pahare de vin alb, 1/2 pahar de oţet, 1/2 pahar ulei, rozmarin, frunze de ţelina, sare, piper.

Preparare
Se taie în patru o ceapa potrivita, se zdrobesc 3-4 caţei de usturoi, se adauga 2 cuişoare parfumate, sare, piper, rozmarin, ţelina, 2 foi de dafin, 4 pahare de vin alb, o jumatate pahar de oţet, o jumatate pahar ulei şi se amesteca toate ingredientele într-un castron mare. Se toarna sosul marinat peste pulpa de miel şi se lasa sa stea, la rece, cateva ore (sau o noapte), apoi pulpa se scoate şi se rumeneşte la cuptor. Sosul marinat se pune la fiert pana scade o treime din el, se trece prin sita şi se serveşte alaturi de friptura.

Pulpa de miel umpluta

Ingrediente pentru 6 porţii

1 pulpa de miel, 3 linguri ulei, sare, piper.

Pentru umplutura
2 cepe, 2 caţei de usturoi, 1 ou plus 2 galbenuşuri, 3 felii de franzela, 50 ml lapte dulce, 10 g unt, patrunjel verde, sare, piper.

Pentru sos
frunze de menta proaspata, 2 linguri oţet de mere, 1 lingura zahar, sare, piper.

Preparare
Se curaţa ceapa, se toaca şi se rumeneşte uşor în unt. Se scoate apoi din tigaie şi se amesteca, într-un castron, cu usturoiul, curaţat de coaja şi zdrobit, cu feliile de franzela înmuiate în lapte şi bine stoarse, oua, sare şi piper, dupa gust. Se scoate cu multa grija osul de la pulpa de miel, avand grija sa ramana bucata de carne cat mai întreaga, se bate uşor cu ciocanul de şniţele ca sa se aplatizeze şi se aşaza în mijlocul ei umplutura preparata. Se ruleaza cu umplutura în interior, se leaga şi se aşaza într-o cratiţa mare.

Se adauga uleiul ramas, se pudreaza cu sare şi piper, se adauga o ceaşca de apa, se acopera şi se introduce la cuptor pentru 50 minute. În acest rastimp, se întoarce în cratiţa pentru a se rumeni pe ambele parţi. Separat, se toaca marunt frunzele de menta, se amesteca energic cu oţet, zahar, sare. Sosul obţinut se serveşte în sosiera alaturi de feliile de pulpa umpluta.

Şarlota cu ciocolata

Ingrediente pentru 6 porţii

30 pişcoturi de şampanie, 300 g ciocolata neagra, 4 oua, 50 g unt, 6 linguri sirop de zahar, esenţa de vanilie, 5 linguri apa.

Preparare
Se fierb la bain-marie 200 g ciocolata şi untul taiat bucaţele, apoi se lasa la racit. Se adauga galbenuşurile de ou, unul cate unul, se amesteca energic, apoi se încorporeaza albuşurile batute spuma. Separat, se amesteca, într-un castronel, siropul de zahar, esenţa de vanilie şi 5 linguri de apa. Cu acest amestec se însiropeaza pişcoturile, fara a le lasa sa se înmoaie prea tare.

Se tapeteaza cu pişcoturile o forma de şarlota, avand grija ca partea bombata sa fie lipita de pereţii formei. Se toarna jumatate din crema de ciocolata, se adauga un strat de pişcoturi însiropate, se continua cu restul de crema şi se termina cu un alt strat de pişcoturi, cu partea bombata înspre exterior. Se preseaza puţin, ca sa se aşeze, şi se lasa la frigider 6 ore. Se scoate pe un platou, se decoreaza cu restul de ciocolata rasa şi cu oua de ciocolata.

Tort de ciocolata

Ingrediente pentru 8 porţii

170 g faina, 1 lingura drojdie uscata de bere, 2 galbenuşuri de ou, 3 albuşuri de ou, 225 g zahar pudra, 1/2 lamaie rasa, 20 g unt (margarina), 300 g branza cremoasa, scorţişoara macinata, 1 paharel de lichior de caise, 100 g cacao, 100 g frişca, 100 g ciocolata menaj.

Preparare
Se cerne faina cu drojdia. Se bat spuma tare albuşurile de ou, în care se încorporeaza treptat galbenuşul. Se freaca 125 g de zahar cu untul, se adauga coaja rasa de lamaie şi amestecul de faina cu drojdie, puţin cate puţin, pana cand se uniformizeaza complet. Se tapeteaza o forma rotunda cu folie de aluminiu, se unge cu unt, se toarna crema preparata şi se coace la cuptor aproximativ 40 de minute. Se scoate din forma dupa ce se raceşte.

Între timp, se amesteca într-un castron branza cu lichiorul, cel de al doilea galbenuş de ou, restul de zahar şi cacao. Se adauga frişca, se amesteca bine şi se pune la rece. Se taie blatul în trei felii care se ung cu crema preparata, se aşaza una peste alta, dand tortului forma unui cilindru, şi se acopera cu ciocolata menaj topita, amestecata cu puţin unt. Se ţine la rece pana cand va fi servit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario