domingo, 21 de diciembre de 2014

operatia decatarcta



VIDEO Cataracta si unicul sau tratament: cel chirurgical. MedLive.ro a transmis LIVE o operatie de implant de cristalin, realizata de dr. Ioan Stefaniu. In studio, dr. Silvia Chiotoroiu a raspuns la intrebarile cititorilor

“Bebelusul meu de numai cinci luni a fost diagnosticat cu cataracta subcapsulara posterioara. Urmeaza operatia de implant de cristalin, recuperarea, ochelarii… o viata privita prin lentile.” (Alexandra, 31 de ani)
“In urma unui tratament indelungat cu cortizon, vederea mi-a slabit. Am ajuns la oftalmolog, unde diagnosticul a fost simplu: cataracta. M-am operat in regim ambulator si m-am refacut foarte repede dupa interventie.” (Dumitru, 57 de ani)

Pentru un adult, operatia de cataracta este una de rutina. In cazul copiilor, dupa implantul de cristalin, boala poate avansa. Riscul, dupa acest punct, este o vedere mai slaba sau orbirea completa. Ati urmarit in direct o operatie de cataracta, realizata de dr. Ioan Stefaniu. In studioul MedLive.ro, dr. Silvia Chiotoroiu a raspuns la intrebarile cititorilor.
  • Vezi in articol inregistrarea integrala a operatiei

  • Intalnirea online s-a incheiat
  • Puteti adresa in continuare intrebari medicilor la rubrica Intreaba doctorul
  • Realizator: Raluca Motei.
    Dr. Ioan Stefaniu este medic primar oftalmolog, doctor in stiinte medicale. Specializari: chirurgia corneii (transplant de cornee), chirurgia cataractei, chirurgia glaucomului, chirurgia strabismului, chirurgia pleoapelor.
    • Supraspecializare in chirurgie refractiva laserexcimeri.
    • Competente: laserterapie in oftalmologie si ecografie oculara.
    Dr. Silvia Chiotoroiu este medic specialist oftalmolog, doctorand, cu competente in ecografie oculara si laserterapie in oftalmologie.
    • Specializari: chirurgia cataractei, chirurgia glaucomului, chirurgia strabismului.

    Inregistrarea integrala a interventiei chirurgicale
    Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului (pierderea transparentei) ca reactie a acestuia la agresiunea unor factori externi sau interni. Se manifesta prin scaderea vederii, pana la orbirea completa, in cazul in care nu se intervine chirurgical.
    Tipuri de cataracta:
    • senila (un fenomen natural de imbatranire), cea mai frecventa;
    • traumatica (in urma unor traumatisme care afecteaza ochiul, radiatii ultraviolete sau chiar lumina naturala);
    • patologica (datorita unor boli generale precum diabet zaharat, poliartrita reumatoida, tetanos, dermatita atopica, lupus eritematos sistemic);
    • complicata (in urma unor boli oculare);
    • secundara (frecventa dupa operatia pentru cataracta; se trateaza cu laser).
    Cataracta se mai poate declansa in cazul in care un suferind de astm bronsic sau emfizem pulmonar urmeaza o terapie cortizonica. Fumatul, de asemenea, poate dezvolta disconfort vizual, prin radicalii liberi si numeroasele substante toxice eliberate in timpul fumatului. La fel, tensiunea arteriala mare, nivelul crescut al trigliceridelor in sange si infectiile aparute in timpul sarcinii (cu repercusiuni dupa nastere) pot afecta celulele cristalinului.
    Singurul tratament al cataractei este chirurgical si presupune extractia cristalinului opacifiat si inlocuirea lui cu un cristalin artificial. Operatia se face cu anestezie locala sau cu picaturi de anestezie, in ambulator. In majoritatea cazurilor, dupa interventie, pacientul va avea nevoie de ochelari pentru citit.
    Desi se manifesta dupa varsta de 50 de ani, cataracta poate debuta in copilarie. Cataracta juvenila, in schimb, este rara si deosebit de severa.

    domingo, 14 de diciembre de 2014

    IZABELA MUSAT




    Prajitura Petre Roman

    Made by Liana







    E prajitura mea preferataaa! E cea mai bunaaa!
    Reteta o am de la nasa mea, care la randul ei o are de la o "prajitureasa" de nunti. Si mi-a fost transmisa prin mail de catre draguta de Moni, sustinatoarea si prietena mea draga. Multumesc mult de tot, Moni!!!

    Ingrediente:

    Pt. o foaie: 3 oua,
    3 lg apa rece,
    6 lg zahar,
    5 lg faina,
    3 lg nuca macinata,
    1 lgta bicarbonat de sodiu,
    putin otet sau zeama de lamaie.

    Se fac trei foi, deci triplati cantitatile.

    Intr-un castron se bat albusurile de la cele 3 oua cu 6 lg de zahar, se adauga 3 lg de apa rece si se bat incontinuare.




    Separat se freaca galbenusurile de la cele 3 oua cu o lingurita de bicarbonat pe care il stingem cu otet sau zeama de lamaie-eu am ales ultima varianta, adaugam cele 3 lg de nuca macinata si cele 5 lg de faina si le amestecam cu lingura, bine-bine de tot.




    Adaugam 2-3 linguri de albus, ca sa se mai fluidizeze compozitia, apoi amestecam usor restul de albusuri in compozitia de galbenusuri.
    Am tapetat tava cu hartie de copt si am turnat usor compozitia si am bagat-o in cuptorul preincalzit la 160 de grade.



    Cred ca in 15 min. a fost gata.
    Am procedat la fel si pentru celelalte doua foi...of, cate vase de spalaaat...

    Ingrediente pt. crema:

    300 ml lapte,
    3 lg faina,
    200 g zahar,
    3 galbenusuri,
    250 g margarina.

    Fierbem la foc mic laptele cu faina, pe care am desfacut-o in putin lapte din cantitatea data, apoi adaugam galbenusurile. Lasam pana se ingroasa si da in clocot. Lasam la racit.
    Separat frecam margarina cu zaharul si o amestecam cu budinca rece. Se obtine o cema fina.




    Ingrediente pt. caramel:
    400 g zahar

    Doar peste primele doua foi se pune caramel, astfel ca am impartit cantitatea in doua, am pus 200 g zahar la topit, am turnat peste prima foaie si nu prea mi-a ajuns, asa ca pt. a doua foaie am mai adaugat 50 g zahar, deci 250 g si s-a umplut toata foaia de caramelul minunat.




    Lasam la racit.

    Ingrediente pt. spuma:

    3 albusuri,
    150 g zahar,
    ciocolata.

    Albusurile se bat pe baie de aburi cu 150 g zahar.




    Asamblarea:

    Peste prima foaie turnam caramel, punem jumatate din cantitatea de crema,




    apoi urmeaza a doua foaie cu caramel, cealalta jumatate de crema, a treia foaie peste care turnam albusurile





    si presaram ciocolata rasa sau "furnici" de ciocolata-eu am ales ultima varianta.