jueves, 29 de noviembre de 2012
tiganiada,romania
Spre deosebire de alte caste, culte sau comunitati, nuntile tiganilor veritabili se vor realiza excluziv intre 2 tineri de nationalitate roma.
In cazul in care un barbat tigan se casatoreste cu o fata de alta provenienta, comunitatea sa o poate accepta in cele din urma, cu conditita ca ea sa accepte modul tiganesc de viata. Este o violare a regulilor ca o tiganca sa se casatoreasca cu cineva de alta nationalitate, deoarece femeia, in conceptiile rromilor este garantul supravieturii populatiei.
Primul pas in realizarea casatoriei este selectia miresei.
Baiatul incepe prin a face curte si in cazul in care cuplul este de acord sa se casatoreasca, se face un modic schimb de cadouri. Traditiile tiganilor presupun si institutia deevaluare a miresei. Aceasta este o plata efectuata de catre mire familiei miresi. Plata va compensa pentru pierderea fiicei si este garantul unui comportament decent vis-à-vis de mireasa.
traditii la nunti de tigani 300x186 Nunta la tiganiPentru multe triburi de tigani parintii si nu copii sunt cei care aranjeaza casatoria. Potrivit acestor triburi este dreptul parintilor baiatului de a gasi o mireasa potrivita pentru fiul lor. De aceea ei vor lua in considerare toate femeile tinere din grup si evalueaza calitatile lor individuale.
Unele cupluri, neffind de accord cu regimul au fugit. Cand probabil ca se vor intoarce, comunitatea ii va accepta in schimbul unei amenzi modice. De obicei ei sunt acceptati mai apoi in cadrul comunitatii.
Interesant este ca aspectul fizic este cel mai putin important in selectarea miresei.
In schimb sanatatea, virilitatea, manierele, caracterul si nu in ultumul rand prestigiul in cadrul comunitatii sunt caracteristicile ce duc la luarea deciziei.Atunci cand se ajunge la un acord, tatal miresi va bea un sibolic pahar de vin. Aceasta inseamna ca baiatul a fost acceptat ca sot in conditiile convenite. Urmeaza o petrecere formala, muzica si dansurile fiind nelipsite. Familia miresei isi va plange plecarea fetei, iar familia baiatului de obicei va considera pretul pus pe capul miresei ca fiind prea ridicat. Dar totul se va termina cu bine si intelegerea initiala va fi respectata.
O alta ceremonie urmeaza, numita Pliashka sau Plothcka.
La acest eveniment participa atat familiile celor doi cat si prietenii si cunoscutii viitorilor miri. Simbolul acestei reuniuni va fi o sticla de vin sau coniac infasurata intr-o batista de matase viu colorata adusa la ceremonie de catre tatal mirelui. Un colier de modede de aur va fi atasat sticlei. Astfel, tatal mirelui va lua colierul de aur si il va pune la gatul viitoarei mirese. Colierul va sta chezas faptului ca fata este acum logodita si indisponibila oricarei alte oferte de maritis. Sticla va fi purtata mai apoi din mana in mana pan ace toti invitatii vor gusta din ea sic and va ramane goala va fi reumpluta cu vin sau coniac si adusa la celebrarea casatoriei.
Sunt triburi de tigani, care nu vor sarbatorii mai apoi prin nunta celebrarea casatoriei.
Daca totusi se va ajunge la o petrecere aceasta poate dura si cateva zile bune. Cand petrecerea va fi terminate, tatal miresei isi va saruta parinteste fat ape frunte si ii va despleti parul, symbol al transformarii ei din fata in femeie maritata.Mama soacra ii va daruii miresei un batic viu colorat, specific tiganesc si de acum incolo este interzis acesteia sa fie vazuta in public cu capul descoperit.
De obicei fata se va muta in casa barbatului.
Ea va invata de la mama baiatului ce trebuie facut pentru a avea grija de casa. Tinerii casatoriti nu se vor muta in casa noua pana nu vor avea primul copil. Si de asemenea nu se vor putea striga unul pe celalalt ca sot sau sotie ci doar cu numele lor mici, pana se va naste primul copil.
Mai jos aveti un clip realizat de Mirific Studio de la o nunta la care invitatii au fost cu preponderenta de sorginte tiganeasca. Chiar daca traditiile nu au fost in totalitate respectate,obiceiurile de nunta nedeosebindu-se cu mult de cele traditionale romanesti, veselia de pe ringul de dans si acordurile cantecului tiganesc au strans pe ringul de dans mai toata suflarea roma din Focsani, iar noi putem spune ca ne-am simtit bine, anul urmator fiind iar solicitati pentru nunta fratelui mirelui.
lunes, 26 de noviembre de 2012
stefan,ionescu
Designerul Irina Lehan, femeia care, în ultimii doi ani, a avut o relaţie cu Şerban Ionescu şi l-a îngrijit până în ultima clipă, nu şi-a putut lua adio, sâmbătă, de la regretatul actor din cauza Magdei Catone. După o tentativă de a se apropia de sicriu, „amanta” a părăsit în lacrimi capela Cimitirului Bellu.
Mama lui Șerban Ionescu, prăbușită de durere pe sicriul fiului ei, sub ochii Magdei Catone și a nepotului, Carol
Cu toate că Şerban Ionescu ceruse divorţul (care avea primul termen pe 14 decembrie), Magda Catone a vegheat sicriul tot timpul şi i-a îmbrăţişat pe toţi cei care s-au perindat pe la catafalc. Irina n-a avut însă curajul să intre în strânsoarea braţelor soţiei. La ieşirea din capelă, tot Magda i-a acoperit faţa lui Şerban şi a aşezat capacul coşciugului după slujba de înmormântare.
La slujba de înmormântare au participat doar membrii familiei şi prietenii apropiaţi. Din spatele lui Ion Caramitru, la aproximativ trei metri de sicriu, Irina Lehan a privit funeraliile muşcându-şi buzele fără încetare. Nu şi-a mai putut stăpâni însă durerea şi frustrarea după ce o prietenă care îşi luase adio de la Şerban i-a transmis îngrozită: „S-a schimbat la faţă! E trist!”. Printre lacrimi, Irina a răbufnit: „Carol a stat lângă el! Eu...”. Apoi, cu cinci minute înainte de finalul slujbei, a ieşit din capelă, s-a refugiat pe aleile cimitirului şi a revenit la mormântul lui Şerban doar după ce toată lumea s-a răspândit. Atunci i-a putut pune cele două crizanteme galbene pe mormânt.
De azi începe lupta pentru moştenire. Ca soţie, Magda Catone va dobândi, pe lângă jumătatea cuvenită, şi o optime din jumătatea lui Şerban Ionescu. Testamentul ar putea-o aduce însă la masa succesorală şi pe Irina Lehan.
Mai mult: CE UMILINŢĂ! "Amanta" lui Şerban Ionescu, ţinută departe de sicriu de Magda Catone - Vedete de la noi
lunes, 19 de noviembre de 2012
accident filipesti
Accident stupid la Filipeşti
Añadir leyenda |
Astfel, în timp ce efectua manevra de mers înapoi, deplasându-se cu autoturismul proprietate personală pe o alee laterală a DN 2B, Nicu I., din satul Filipeşti, a pătruns pe drumul naţional fără să se asigure. Pe fondul vizibilităţii reduse (din pricina întunericului şi a ceţii), maşina lui Nicu I. a fost tamponată de către un autoturism care circula regulamentar şi al cărui conducător auto este domiciliat în oraşul Făurei. Autovehiculul implicat în accident circula în direcţia Făurei-Brăila.
Accidentul s-a soldat cu pagube materiale şi cu vătămarea corporală uşoară a şoferului din Făurei, care a fost transportat la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale. Din fericire, nu a fost necesară internarea victimei, însă incidentul s-a finalizat cu dosar penal.
Ambii conducători auto implicaţi în accident au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. Poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul IPJ Brăila au întocmit dosar penal şi continuă cercetările, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
martes, 25 de septiembre de 2012
Ciclul Menstrual Menstruatia la Femei
Ciclul Menstrual Menstruatia la Femei
Ciclul menstrual este un proces ce are ca durata 28 de zile, ce are loc in ovare. Aici se formeaza ovocitul apt de a fi fecundat de un spermatozoid. In prima zi a ciclului, unul din cei 300 000 de foliculi primordiali incepe a se dezvolta in ovar pana la stadiul de folicul matur. In foliculi se gaseste ovocitul ce se va dezvolta odata cu foliculul. Ajuns la maturitate, foliculul se rupe si ovocitul este expulzat in tuba uterina, unde se va transforma in ovocit apt pentru fecundatie. Foliculul rupt se transforma in corpul galben ce va secreta hormoni feminini (estrogen si progesteron). Daca ovocitul nu va fi fecundat, corpul galben se cicatrizeaza si transforma in corpul A lbicans. Daca ovocitul este fecundat, corpul galben persista pana in semestrul 3 al sarcinii, mentinand sarcina viabila prin secretia de hormoni.
Corpul Albicans si ovocitul nefecundat se elimina si odata cu acestea o mica cantitate de sange. Aceasta pierdere de sange poate duce la deficiente de fier in organism, datorita continutului ridicat din globulele rosii. De asemenea,inainte de secretiile menstruale are loc o mica crestere a temperaturii corpului datorita cantitatilor mari de hormoni din sange.
In momentul in care ovocitul este fecundat, ciclul menstrual este oprit datorita secretiei constanta de hormonia corpului galben. Pe acest principiul se bazeaza pastilele anticonceptionale, Aceste pastile contin mici cantitati de estrogeni si progesteron ce blocheaza ciclul menstrual (Menstruatia la Femei).
In momentul in care ovocitul este fecundat, ciclul menstrual este oprit datorita secretiei constanta de hormonia corpului galben. Pe acest principiul se bazeaza pastilele anticonceptionale, Aceste pastile contin mici cantitati de estrogeni si progesteron ce blocheaza ciclul menstrual (Menstruatia la Femei).
glanda.tiroida
Glanda tiroida este o glanda aflata la baza gatului, formata din doi lobi. Aceasta glanda secreta hormonii tiroidieni (tiroxina si tri-iodo-tironina) a caror rol global este de crestere si intensifica activitatiile celulelor din toate organele (exceptie fac creierul, testiculele si ovarele). Astfel, in mod indirect, se produce si caldura pentru organism in conditii de frig.
Un rol deosebit de important il au acesti hormoni la nou-nascuti, acest rol fiind acela de a dezvolta creierul. De aceea copii se nasc cu diverse probleme la tiroida, vor avea nivel scazut al hormonilor tiroidieni ceea ce va duce la cretinism si nanism. In cazul cresterii nivelului este normal la adulti, poate duce la cresterea globilor oculari, ce vor iesi din orbita (exoftalmie), si la formarea gusei.
Glanda tiroida isi procura iodul necesar formarii hormonilor tiroidieni din sange. Sangele il procura din alimentele ajunse in intestin. In cazul unui deficit de iod glanda tiroida se mareste ducand la formarea gusei lodul poate proveni in deosebi din sarea iodata.
Pe langa cei doi hormoni tiroidieni, glanda tiroida mai secreta si calcitonina. Acest hormon regleaza cantitatea de calciu si fosfor ce se gaseste in organism, tinandu-le intr-un echilibru permanent. Paratiroidele sunt niste glande mici ce se gasesc lipite pe tiroida pe spatele acesteia si secreta parathormonul (PTH). Acesta, impreuna cu calcitonina vor mentine echilibru dintre fosfor si calciu. Pe langa acest rol mai asigura cresterea si dezvoltarea normala a oaselor printr-o fixare adecvata a calciului in oase.
Interiorul intestinelor tale arata asa ?
Interiorul intestinelor tale arata asa ? |
---|
Ti-ai pus vreodată simpla întrebare dacă corpul tau este la fel de curat pe dinăuntru precum este in exterior?
Noi toti obisnuim sa facem dus sau baie in fiecare zi sa ne spalam dintii de mai multe ori pe zi ,de asemenea ne spalam parul aproape in fiecare zi obisnuim sa ne facem manichiura si pedichiura sa ne asiguram ca unghiile noastre sunt curate si ingrijite.
Dar majoritatea dintre noi evitam sa ne asiguram ca interiorul organismului nostru este curat...abia cind...apar simptomele unei boli sau chiar sa instalat boala ,oferindu-ne semnalul de alarma. Intestinele, în special cel gros sunt ca o „conducta de canalizare”prin care trec diverse deşeuri de excretie care se depun încet încet pe peretii si in incretiturile colonului de aceea acesta are nevoie de curăţire regulata. Unele depuneri stau in colon ani de zile si reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea parazitilor intestinali.Toxinele rezultate din excrementele si din moartea parazitilor intestinali trec prin peretele intestinului gros si patrund astfel in organism cu efecte foarte daunatoare sanatatii. Constipaţia,(IBS) gazele, balonările, crampele, paraziţii, dureri de stomac, oboseala cronică, şi problemele digestive toate pot fi cauzate de necurăţirea intestinului gros si de invazia unor bacterii parazite, a viermilor intesinali si a Candidei. Mai mult sistemul imunitar poate fi grav afectat.
Stiati ca aproximativ 77% din imbolnaviri si boli se datoreaza unui colon murdar
La inceputul secolului 21, statisticile ne spun ca unul din trei persoane va avea cancer.Tot mai multi oameni mor din cauza cancerului de Colon, mai multi ca oricind. Acesta este acum cancerul numarul 1 printre barbati si femei, in general. Individual, cancerul de Colon se situeaza pe locul doi dupa cancerul de plamin la numarul deceselor cauzate de cancer in S.U.A., curmind viata a peste 50.000. de barbati si femei.
Majoritatea oamenilor inca se mai gindesc ca: “Mie nu mi se poate intimpla asa ceva!”
Majoritatea oamenilor inca se mai gindesc ca: “Mie nu mi se poate intimpla asa ceva!”
Intestinele pot depozita o cantitate mare de materie partial digerata in stare de descompunere (putrefactie), chiar si medicamente si alte chimicale toxice, decenii la rind. O persoana obisnuita acumuleaza in colon dealungul anilor, intre 2,5 si 11 kilograme de reziduri metabolice. In unele cazuri la autopsii au fost descoperite intestine in care erau depuneri care cintareau 18 kg si aveau o lungime de 30 cm, lasind in intestin un canal ingust cu diametrul unui creion. Aceste 18 kg se datorau unor straturi inchegate de mucus intarit amestecate cu materie fecala, avind denumirea de placa mucoida.
Aceasta placa are o culoare neagra-verzuie si seamana bizar cu cauciucul intarit al unei anvelope ( vezi foto ). Placa mucoida poate varia considerabil in functie de starea chimica din intestinul persoanei respective. Poate fi tare si casanta; poate fi tare si densa, dura, umeda si elastica, moale, tare si lipicioasa, subtire si are diferite culori: de la cafeniu, negru, sau negru-verzui la galben sau gri si uneori emana un miros intepator.La temperatura de 37 grade placa incepe sa intre in descompunere raspindind toxine si otrava in circuitul sanguin si implicit in tot corpul provocind probleme de sanatate.
Acumularile de reziduri metabolice provoaca raspindirea bacteriilor si toxinelor peste tot in organism cauzind diferite boli si chiar decesul.
Este probabil sa am si eu aceasta placa mucoida?
|
---|
Daca mai multi ani la rind ai avut o dieta compusa din urmatoarele:
- alimente de origine animala ( inclusiv produse lactate )
- alimente prajite
- cafea sau ceai
- zahar
- faina alba
- grasimi hidrogenate ( margarina )
- mincare incalzita la microunde
- alcool
- medicamente
- chimicale toxice
- metale grele
probabil exista acumulari de reziduri metabolice in colonul tau.
Datorita alimentatiei gresite, mancarii bogate in amidon, preparate excesiv, cu multe proteine (cartofi prajiti, carne, salam, parizer) pe intestinul gros ramane o pelicula de materii fecale asa numita "zgura". Aceste depuneri se pietrifica. Totodata in intestin au loc procese de putrefactie si fermentatie. Ambele procese dauneaza organismului. Otravirea cu toxine intestinale este obstacolul esential spre longevitate. S-a dovedit ca intestinul "infundat" este cauza principala a aterosclerozei. Spre 40 de ani intestinul este pietrificat din cauza fecalelor, se intinde, apasa pe organele adiacente (ficat, vezica biliara etc.). Chirurgii au constatat ca 70% din intestinele operate au depuneri pietrificate cu materii fecale, paraziti si mucegai. Sunt ca un horn de soba ce necesita curatire totala.
Alimentatia noastra este bogata in alimente cu grad inalt de procesare si continut ridicat de aditivi chimici. Elementele nutritive si fibrele vegetale sint eliminate iar procesul de incalzire schimba structura moleculara a alimentelor si distruge viata si energia. La acestea se adauga lipsa de exercitii fizice si miscare in mod regulat. Tot aici se adauga si stresul ritmului de viata alert al zilelor noastre si stresul electomagnetic provocat de calculatoare, telefoane mobile, masini, aparate, etc.
Credeti sau nu Dr. Richard Schulze si altii au tratat oameni in clinicile lor care aveau doar un scaun, odata pe luna! Oare unde mergea toata mincarea pe care o consumau? Acesti oameni aveau intestinele solidificate. Celelalte organe ale lor erau strivite de acest surplus de materie.
" Moartea Incepe In Colon!"
|
---|
Aceasta declaratie a fost facuta de omul de stiinta rus, Elie Metchnikoff , detinator al Premiului Nobel...
si.... este foarte adevarat!
Fara doar si poate, daca vrei sa traiesti o viata lunga si sanatoasa....cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci
...este sa te Asiguri ca ai un colon curat si sanatos.
Este aproape sigur ca ai un colon "murdar" si plin cu toxine. Defapt, un colon plin cu toxine pesemne contribuie la aproape toate bolile de care sufera rasa umana.
De Ce Un Colon Curat Este Atit De Important!
|
---|
Noi toti sintem expusi zilnic actiunii a mii de toxine si chimicale nesanatoase. Toate acestea le introducem in organism de la hrana pe care o mincam, apa pe care o bem, aerul pe care il respiram si medicamentele prescrise pe care le luam.
Aceste toxine si chimicale periculoase impreuna cu alimentatia moderna conduc la probleme digestive, constipatie, ingrasare, oboseala si lipsa de energie, dureri de cap si multe alte maladii umane oribile. Crezi sau nu autopsiile au dezvaluit ca 80% din persoanele decedate au avut un colon infundat cu reziduri metabolice.
Dar vestea buna este, ca exista o cale usoara sa-ti eliberezi organismul de excesul de reziduri metabolice si acumulari de toxine!
Exista o modalitate usoara pentru tine sa scapi de:
constipatie | sindromul colonului iritabil |
oboseala | burta proeminenta |
exces in greutate | raceli frecvente |
respiratie urit mirositoare | hemoroizi |
scaun urit mirositor | gaze si balonare |
indigestie | dureri de cap frecvente |
probleme ale pielii, eruptii, | infectie cu Candida |
Acest lucru este posibil datorita expertilor nostri americani din domeniul sanatatii care au dezvoltat un program de curatire si detoxifiere extrem de sigur si eficient.Produsul nostru se numeste COLON CLEANSER si este salvatorul de vieti virtual
pentru zeci de mii, de oameni suferinzi.
COLON CLEANSER te scapa de TOATE depunerile toxice de reziduri metabolice din sistemul tau digestiv.
Utilizarea regulata a produsului nostru previne acumularea si depunerea rezidurilor metabolice.
Nu vei mai suferi de efectele infundarii cu mucus, toxine si reziduri metabolice.
Formula noastra nu numai ca pastreaza colonul tau curat, el deasemenea mentine miscarea de eliminare libera, rapida
si eficienta a rezidurilor metabolice din organism. Inmoaie si elimina rezidurile toxice depuse dealungul anilor in cutele si
crevasele sistemului digestiv.
Cu programul nostru COLON CLEANSER nu trebuie sa urmezi o dieta speciala sau sa postesti.Nu este necesar sa fii tot timpul in preajma unei toalete.Sistemul nostru este foarte blind, in citeva zile ti se va forma un ciclu previzibil.
Trebuie deasemenea sa stii....
Un Colon Curat Este Primul Pas Spre Un Abdomen PLAT ! |
---|
Daca iti doresti cu adevarat sa slabesti, primul pas este sa-ti cureti colonul deabinelea. Daca nu faci acest pas aproape orice program de slabire este sortit esecului. Doar cu un colon curat poti avea un stomac mai plat, poti pierde excesul de greutate, si ca un bonus, te vei bucura de sfirsitul tuturor problemelor dermatologice pe care le-ai avut.
Iar adevarul este, ca pastrindu-ti colonul curat ati oferi sansa de a trai o viata lunga si sanatoasa...
Colonul este organul cheie al sistemului digestiv in depuratia organismului. Colonul mai are si un rol important in absorbtia fluidelor si a vitaminelor esentiale. Cand functiile lui se deregleaza sau se incetinesc, se reduce nu numai capacitatea lui de a elimina reziduurile, dar se reprima si mediul normal de bacterii. "Intoxicarea" intestinului gros influenteaza multe organe in functie de localizarea depunerilor pe colon. Acest fenomen se numeste "dysbiosis" si, daca nu se iau masuri, se deregleaza digestia si apar sau se agreaveaza multe probleme de sanatate: afectiuni ale stomacului, afectiuni tiroidiene sau hepatice, afectiuni cardiace si pulmonare, afectiuni renale, afectiuni ale vezicii urinare si ale prostatei.
Care este solutia?
Specialistii recomanda: CURA PERIODICA DE DETOXIFIERE
Experienta medicilor arata, ca este greu sa tratezi o afectiune cronica, insotita de dureri, tensiune sporita, oboseala, fara sa dai importanta depuratiei. Daca nu sunt eliminate toxinele din organism, nici cele mai performante metode de tratament nu ofera un efect durabil.
Detoxifierea se face periodic la fiecare schimbare de sezon sau cel putin la interval de 6luni.
COMPOZITIE:
Plantango asiatica | 2,859 mg |
Pectine citrice | 12 mg |
Hydrasis canadensis | 12 mg |
Rhamnus purshiana | 12 mg |
Triticum sativum | 12 mg |
Aloe barbadensis | 12 mg |
Rhamnus frangula | 12 mg |
Gentiana lutea | 12 mg |
Lactobacillus Acidophilus | 6 mg |
ADMINISTRARE:
Terapeutic: 3 capsule dimineata pe stomacul gol alaturi de 2 cani mari de apa plata( -500ml) inainte cu 30 de minute de prima masa!! 3 capsule seara inainte cu 2 ore de culcareimpreuna cu 500ml apa plata. ATENTIE : Pe parcursul zilei se va consuma obligatoriu minim (1,5-2) litri de apa"plata".Daca nu beti suficienta apa, detoxifierea nu se realizeaza!A nu se depasi doza recomandata. Necesarul pentru 1 tronson de curatire colon: 1-2 flacoane, dupa caz.Disponibil 100 capsule/flacon.
CONTRAINDICATII:copiii sub 12 ani, femeile gravide sau cele care alapteaza, persoanele cu afectiuni grave.
Colon Cleanser contine un amestec UNIC de substanta cu un efect care menajeaza si curata intestinele ajutand la restabilirea unui sistem intestinal sanatos.Avand un efect relaxant imprima o regularitate a scaunului,curata intestinele de otravuri si depuneri.Detine in compozitia sa ALOE VERA avand un efect care micsoreaza imflamatiile si detoxifica organismul alaturi de LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS care restabileste flora intestinala.
Un produs complet 100% natural,fabricat in U.S.A. usor de utilizat, pentru curatirea detoxiferea intestinelor si a colonului,reface flora bacteriana si nu creaza dependenta. Unicul produs care contine combinatia sinergica:aloe barbadensis(frunza aloe vera) Gentiana lutea,psyllium husk,pectine citrice,Hydrasis canadensis ,Rhamnus frangula,Triticum sativum,Acidofilus Lactobacilius .O formula speciala si unica care actioneaza in armonie cu organismul tau pentru a obtine rapid rezultate:INCEARCA-L SI TU
miércoles, 19 de septiembre de 2012
lunes, 17 de septiembre de 2012
mesaje de agatat
O doamna adevarata este una care poate fac e ca un barbat sa se comporte ca un gentleman. O asemenea persoana esti tu pentru mine.
Cand treci printr-o perioada proasta, adu-ti aminte ca exista Cineva in cer care te iubeste si are grija de tine si cineva pe pamant caruia ii pasa de tine - eu sunt acela.
Alfabetul incepe cu ABC. Numerele incep cu 123. Muzica incepe cu do-re-mi. Si prietenia incepe cu tine si cu mine.
Intre noi exista un ocean. Padurile si muntii ne despart. Nu sunt superman, dar da-mi o secunda si voi zbura peste mari si tari pentru a-ti trimite dragostea mea. Ai primit-o?
Daca din toata istoria as putea alege un moment care sa il pot pastra stralucitor si plin de viata, din toate zilele vietii mele as allege momentul cand te-am cunoscut.
As vrea sa fiu o lacrima in ochiul tau, pentru a putea aluneca pe obrazul tau si a ajunge pe buzele tale, dar nu as vrea ca tu sa fii o lacrima pe obrazul meu pentru ca te-as pierde ori de cate ori as plange...
Atunci cand cerul este acoperit de nori, nu putem vedea soarele, dar stim ca exista. As vrea sa fie la fel si cu noi doi. Nu ne vom putea vedea intotdeauna, dar vom exista intotdeauna unul pentru celalalt.
Atunci cand iti este dor de cineva, de fiecare data cand de gandesti la acea persoana inima ta este ca si sfarmata in bucati - in acele momente, un simplu « Salut » poate readuce bucatile laolalta.
Dragostea... Toata viata mea am auzit despre ea, am citit despre ea, am visat la ea, am plans dupa ea. Acum, langa tine, am gasit-o !
Toata lumea ar vrea sa fie ca si Soarele, pentru a-ti lumina viata. Eu as prefera sa fiu ca Luna, pentru a putea sa-ti luminez cele mai intunecate clipe, atunci cand soarele nu iti lumineaza viata.
Exista 4 etape catre fericire : 1.eu 2.tu 3.inimile noastre 4.noi doi impreuna
Daca sarutarile ar fi apa, ti-as darui un ocean intreg. Daca imbratisarile ar fi frunze, ti-as darui o padure. Daca dragostea ar fi spatiu, ti-as darui o galaxie. Daca prietenia ar fi viata, ti-as da viata mea.
Stiai ca barbatii si femeile sunt ingeri care au numai o singura aripa? De aceea este nevoie ca ei sa se imbratiseze, pentru ca sa poata sa zboare.. Sper ca tu iti sa gasesti ingerul cu care sa poti zbura pentru totdeauna.
Nu-mi spune ca ma iubesti decat daca cu adevarat ma iubesti, pentru ca s-ar putea sa fac o nebunie si chiar sac red asta.
Sa tii la cineva este usor, dar sa faci pe cineva sa tina la tine este greu. Ma tot intreb cum ai reusit asa de repede sa ma faci sa tin la tine ...
Daca dragostea ar putea fi evitata doar inchizand ochii, nu as mai clipi niciodata, de frica sa nu las sa treaca vreo secunda fara sa fiu indragostit de tine.
Orice ai face, sunt alaturi de tine. Sper ca toate visele tale sa se implineasca. Oricunde, oricand, voi fi langa tine dorindu-ti dragoste si fericire. Pentru ca te iubesc.
Atunci cand iubesti pe cineva, deseneaza un cerc in jurul numelui acelei persoane, in loc de o inima, pentru ca inimile se pot frange, dar un cerc nu se sfarseste niciodata.
Nimeni nu i-a invatat pe pesti sa inoate, pe caini sa latre sau pe fluturi sa zboare - asta e natural si firesc - asa e viata. Exact la fel, nimeni nu m-a invatat sa ma gandesc la tine cu dragoste. Asa e viata !
La ce foloseste frumusetea fara inteligenta, banii fara fericire, zambetul fara sentimente, viata fara tine?
O persoana pe care o iubesti reprezinta o extensie a ta. Fara ea nu esti complet, asa ca te rog sa ai grija de tine pentru ca nu vreau sa pierd o parte din mine.
Daca ma urasti trage in mine cu arcul, dar ai grija sa nu ma nimeresti in inima pentru ca acolo te afli tu.
Cineva a intrebnat ce ii face pe oameni fericiti. Unii au raspuns ca bogatia, altii - celebritatea. Ma gandeam la asta atunci cand am primut SMS-ul de la tine. Am zambit si am raspuns ca pe mine asta ma face fericit.
De ce cad pasarile din cer atunci cand treci tu prin apropiere? Poate ca, asemenea mie, vor sa fie aproape de tine...
I-am cerut lui Dumnezeu o floare si mi-a dat o gradina. I-am cerut un pahar de apa si mi-a dat un ocean. I-am mai cerut un inger si mi te-a dat pe tine !
Am primit o scrisoare de la Romtelecom, de la Electrica, de la Primarie, dar nu si de la tine. Pacat, pentru ca scrisorile de la tine le apreciez cel mai mult...
Daca ar cadea cate o stea de fiecare data cand ma gandesc cu dor la tine, atunci in curand nu ar mai fi stele pe cer. Daca deseara te vei uita la cer si nu vei vedea nici o stea, sa stii ca este din vina ta, pentru ca m-ai facut sa te iubesc atat.
Ma tot gandesc de ce nu-mi trimiti un SMS. Posibile variante: a. esti ocupata b. esti obosita c. esti bolnava d. vrei sa ma faci sa iti simt lipsa
Un inger m-a intrebat de ce tin atat de mult la tine. I-am spus ca nu exista nici un motiv ca sa nu fac asta...
Voi merge alaturi de tine pe strada cu o conditie: ascunde-ti aripile pentru ca lumea san u stie ca esti ingerul meu.
Credeam ca viata este nedreapta cu mine si mi-a dat multe motive ca sa o urasc. Dar acum, cum as putea uri viata asta minunata care mi te-a dat pe tine?
Poti sa-ti spun astazi ca te iubesc? Daca nu, pot sa-ti spun maine? Dar poimaine? Pentru te voi iubi in fiecare zi din viata mea.
O zi poate incepe fara un SMS de la mine catre tine, dar nu poate incepe fara ca eu sa ma gandesc la tine. Vezi? Tocmai m-am gandit.
x
lunes, 10 de septiembre de 2012
2012 - Topul Catastrofelor
Odată cu apropierea anului 2012, şi cu ajutorul internetului, au apărut o serie de ipoteze care indică data de 21 decembrie 2012 drept sfârşitul lumii, dată stabilită în principal din cauza calendarului Maya care se termină în această zi. REALITATEA.NET a realizat un top al celor mai circulate teorii cu privire la sfârşitul lumii.
Maya a fost o civilizaţie în zona Americii Centrale ce a înflorit între anii 2000 î.e.n. şi 900 e.n., când au dispărut într-un mod misterios. Aceştia au lăsat în urmă o serie de monumente impresionante şi dovezi ale unor cunoştinţe matematice şi astronomice de neegalat în lumea antică.
Una dintre cele mai controversate moşteniri este Calendarul Mayaş, care are o durată completă de circa 26000 de ani şi se termină în 2012 (vezi detalii WIKI). Această dată a dat posibilitatea omenirii să vină cu o serie de ipoteze despre un prezumtiv sfârşit al lumii. Interesant este că mayașii nu au nici un fel de profeţii cu privire la încheierea acestui ciclu.2012 - Topul CatastrofelorPUBLICAT DE RAZV4N ON 02:55
Odată cu apropierea anului 2012, şi cu ajutorul internetului, au apărut o serie de ipoteze care indică data de 21 decembrie 2012 drept sfârşitul lumii, dată stabilită în principal din cauza calendarului Maya care se termină în această zi. REALITATEA.NET a realizat un top al celor mai circulate teorii cu privire la sfârşitul lumii.
Maya a fost o civilizaţie în zona Americii Centrale ce a înflorit între anii 2000 î.e.n. şi 900 e.n., când au dispărut într-un mod misterios. Aceştia au lăsat în urmă o serie de monumente impresionante şi dovezi ale unor cunoştinţe matematice şi astronomice de neegalat în lumea antică.
Una dintre cele mai controversate moşteniri este Calendarul Mayaş, care are o durată completă de circa 26000 de ani şi se termină în 2012 (vezi detalii WIKI). Această dată a dat posibilitatea omenirii să vină cu o serie de ipoteze despre un prezumtiv sfârşit al lumii. Interesant este că mayașii nu au nici un fel de profeţii cu privire la încheierea acestui ciclu.
Printre cele mai cunoscute teorii este cea a Plantei X sau Nibiru. Acest pseudo-corp (sau corpuri) ar trebui să intre în sistemul nostru solar (sau să-şi facă apariţia într-un fel sau altul) în preajma zilei de 21 decembrie 2012. Unii sunt de părere că se va ciocni cu Pământul, iar alţii cred că doar trecerea sa prin SOL va descentra echilibrul newtonian suficient de mult pentru a duce la sfârşitul civilizaţiei umane.
Nibiru nu este o idee nouă şi a fost avansată pentru prima oară de către Philolaus, un filosof grec care a trăit în jurul anului 350 i.e.n. Chiar daca nu avea acelaşi nume atunci, acesta era de părere că Pământul ar trebui să aibă o contra-planetă care păstreze echilibrul. În perioada contemporană, un astronom amator, Zecharia Sitchin, a afirmat că a descoperit în textele sumeriene care descriu creaţia, existenţa a două planete, care s-ar fi ciocnit în trecut, formând Luna, centura de asteroizi de lângă Marte şi Pământul. Nibiru sau ce a mai rămas din planetă, este pe o orbită eliptică foarte mare şi trece periodic, odată la circa 3600 de ani, prin sistemul nostru solar.
O altă teorie la modă este Alinierea Galactică. Mai precis este vorba de parcurgerea sistemului solar a planului ecuatorial galactic, rezultând astfel alinierea Soarelui cu Pământul şi centrul Galaxiei. Este adevărat că sistemul nostru solar trece regulat prin planul ecuatorial al galaxiei. Această trecere durează circa 36 de ani, a început în 1978 şi se va termina în 2017. Trecerea exactă prin centrul ecuatorial al galaxiei s-a făcut însă pe 7 mai 1998.
Inversarea polilor este şi ea o teorie populară. Ideea este că axa de rotaţie nu a fost întotdeauna cea de astăzi şi că nu va rămâne mereu aceeaşi, provocând la un moment dat o schimbare fizică a polilor planetei.
Cel mai important susţinător al acestei teorii a fost Charles Hapgood. Acesta a afirmat, în două cărţi, The Earth's Shifting Crust (care avea prefaţa scrisă de Albert Einstein) şi Path of the Pole, că acumulări de gheaţă la unul dintre poli ar pute destabiliza axa de rotaţie a Pământului, modificare ce putea dura şi 5000 de ani. Indiferent de durată însă, fiecare modificare aduce schimbări climatice majore.
Nici Maximul Solar nu este o ipoteză de ignorat. Întâmplător sau nu, următorul ciclu solar va avea un maxim de activitate în perioada 2011 – 2012, iar maximul solar va fi cel mai puternic din ultimii 400 de ani. S-a dovedit că petele solare, observate încă de pe vremea lui Galileo Galilei, au o legătură directă cu intensitatea maximului solar din ciclul de 11 ani prin care trece Soarele, iar în 2010 se va înregistra un număr maxim de 160±25 de pete solare.
Galaxia Pitică Săgetător se credea, până de curând, că este cea mai apropiată galaxie de Calea Lactee, la o distanţă de doar 70000 de ani lumină. Studii recente au arătat că această galaxie mică a fost devorată încet de către Calea Lactee şi s-ar afla acum la sfârșitul vieţii. Adepţii sfârşitului lumii în 2012 cred că sistemul nostru solar va fi vizitat de rămăşiţe ale acestei galaxii.
Una dintre puţinele catastrofe care nu au legătură cu calendarul maiaş este erupţia unui supervulcan, eveniment „prezis” pentru fatala dată de 21 decembrie 2012.
Ultima eveniment galactic periculos ar putea fi o emisie puternică de radiaţii gama care ar distruge stratul de ozon şi produce o extincţie în masă. Deşi în Calea Lactee există puţine posibile surse (în jur de 30 de milioane) de radiaţii gama, oamenii de ştiinţă bănuiesc că o asemenea expunere la o explozie de radiaţii gama s-a produs deja în urmă cu 450 milioane de ani, la sfârşitul perioadei Ordovicianului. Un paleontolog de la Universitatea Kansas a arătat că o supernovă la doar 500 de ani lumină, ar putea duce la distrugerea a 50% din stratul de ozon al Pământului.
Dacă vom supravieţui acestor potenţiale catastrofe cosmice şi terestre, nu trebuie să uităm de încălzirea globală, războaie nucleare şi bineînțeles Large Hadron Colider.
Printre cele mai cunoscute teorii este cea a Plantei X sau Nibiru. Acest pseudo-corp (sau corpuri) ar trebui să intre în sistemul nostru solar (sau să-şi facă apariţia într-un fel sau altul) în preajma zilei de 21 decembrie 2012. Unii sunt de părere că se va ciocni cu Pământul, iar alţii cred că doar trecerea sa prin SOL va descentra echilibrul newtonian suficient de mult pentru a duce la sfârşitul civilizaţiei umane.
Nibiru nu este o idee nouă şi a fost avansată pentru prima oară de către Philolaus, un filosof grec care a trăit în jurul anului 350 i.e.n. Chiar daca nu avea acelaşi nume atunci, acesta era de părere că Pământul ar trebui să aibă o contra-planetă care păstreze echilibrul. În perioada contemporană, un astronom amator, Zecharia Sitchin, a afirmat că a descoperit în textele sumeriene care descriu creaţia, existenţa a două planete, care s-ar fi ciocnit în trecut, formând Luna, centura de asteroizi de lângă Marte şi Pământul. Nibiru sau ce a mai rămas din planetă, este pe o orbită eliptică foarte mare şi trece periodic, odată la circa 3600 de ani, prin sistemul nostru solar.
O altă teorie la modă este Alinierea Galactică. Mai precis este vorba de parcurgerea sistemului solar a planului ecuatorial galactic, rezultând astfel alinierea Soarelui cu Pământul şi centrul Galaxiei. Este adevărat că sistemul nostru solar trece regulat prin planul ecuatorial al galaxiei. Această trecere durează circa 36 de ani, a început în 1978 şi se va termina în 2017. Trecerea exactă prin centrul ecuatorial al galaxiei s-a făcut însă pe 7 mai 1998.
Inversarea polilor este şi ea o teorie populară. Ideea este că axa de rotaţie nu a fost întotdeauna cea de astăzi şi că nu va rămâne mereu aceeaşi, provocând la un moment dat o schimbare fizică a polilor planetei.
Cel mai important susţinător al acestei teorii a fost Charles Hapgood. Acesta a afirmat, în două cărţi, The Earth's Shifting Crust (care avea prefaţa scrisă de Albert Einstein) şi Path of the Pole, că acumulări de gheaţă la unul dintre poli ar pute destabiliza axa de rotaţie a Pământului, modificare ce putea dura şi 5000 de ani. Indiferent de durată însă, fiecare modificare aduce schimbări climatice majore.
Nici Maximul Solar nu este o ipoteză de ignorat. Întâmplător sau nu, următorul ciclu solar va avea un maxim de activitate în perioada 2011 – 2012, iar maximul solar va fi cel mai puternic din ultimii 400 de ani. S-a dovedit că petele solare, observate încă de pe vremea lui Galileo Galilei, au o legătură directă cu intensitatea maximului solar din ciclul de 11 ani prin care trece Soarele, iar în 2010 se va înregistra un număr maxim de 160±25 de pete solare.
Galaxia Pitică Săgetător se credea, până de curând, că este cea mai apropiată galaxie de Calea Lactee, la o distanţă de doar 70000 de ani lumină. Studii recente au arătat că această galaxie mică a fost devorată încet de către Calea Lactee şi s-ar afla acum la sfârșitul vieţii. Adepţii sfârşitului lumii în 2012 cred că sistemul nostru solar va fi vizitat de rămăşiţe ale acestei galaxii.
Una dintre puţinele catastrofe care nu au legătură cu calendarul maiaş este erupţia unui supervulcan, eveniment „prezis” pentru fatala dată de 21 decembrie 2012.
Ultima eveniment galactic periculos ar putea fi o emisie puternică de radiaţii gama care ar distruge stratul de ozon şi produce o extincţie în masă. Deşi în Calea Lactee există puţine posibile surse (în jur de 30 de milioane) de radiaţii gama, oamenii de ştiinţă bănuiesc că o asemenea expunere la o explozie de radiaţii gama s-a produs deja în urmă cu 450 milioane de ani, la sfârşitul perioadei Ordovicianului. Un paleontolog de la Universitatea Kansas a arătat că o supernovă la doar 500 de ani lumină, ar putea duce la distrugerea a 50% din stratul de ozon al Pământului.
Dacă vom supravieţui acestor potenţiale catastrofe cosmice şi terestre, nu trebuie să uităm de încălzirea globală, războaie nucleare şi bineînțeles Large Hadron Colider.
viernes, 31 de agosto de 2012
cele mai tari bancuri
Un inspector vine la o casa de nebuni si le da acestora un test:
-Cat face 7+7?
Un nebun raspunde:
- 1782 !
- NU!
Alt nebun:
- Miercuri!
-NUUU !
Dupa care un alt nebun:
- 14 !
-Bravooo! Cum ai facut?
-Pai am impartit pe 1782 la miercuri
O baba se plimba prin cimitir.
Ajunge baba in dreptul unei gropi proaspat sapate si se opreste sa se uite mai atent la ea. Din spate venea un betiv. S-a oprit betivul langa ea si a intrebat-o pe baba :
Ce faci mamae ? Te-ai dezvelit?
Cinci chirurgi discuta despre care pacienti sunt cei mai buni de operat.
Primul chirurg zice:
- Imi place sa am contabili pe masa mea de operatii, pentru ca atunci cand ii tai, totul inauntru este numarat.
Al doilea spune:
- Mda, dar sa-i vezi pe electricieni! Totul in interiorul lor este codificat pe culori.
Al treilea chirurg spune:
- Nu, eu sunt convins ca bibliotecarii sunt cei mai buni; totul in ei este in ordine alfabetica.
Intervine ii al patrulea chirurg:
- ititi, mie imi plac muncitorii din constructii… aitia intotdeauna inteleg cand iti mai ramane cate ceva in plus la sfariit ii cand lucrarea dureaza mai mult decat ai spus ca va dura la inceput.
Insa al cincilea chirurg le-a inchis gura la toti:
- Greiiti total.Politicienii sunt cei mai uior de operat.. Nu au sange in vene, nu au inima, nu au coloana vertebrala, iar capul ii fundul sunt interschimbabile.
Clasa de maghiari la ora de limba romana.
- Gyury, spune, te rog, o propozitie!
- Duminica me duc la pedure.
- Gyury draga, dar nu-i bine.
- Atunci nu me duc.
-Cat face 7+7?
Un nebun raspunde:
- 1782 !
- NU!
Alt nebun:
- Miercuri!
-NUUU !
Dupa care un alt nebun:
- 14 !
-Bravooo! Cum ai facut?
-Pai am impartit pe 1782 la miercuri
O baba se plimba prin cimitir.
Ajunge baba in dreptul unei gropi proaspat sapate si se opreste sa se uite mai atent la ea. Din spate venea un betiv. S-a oprit betivul langa ea si a intrebat-o pe baba :
Ce faci mamae ? Te-ai dezvelit?
Cinci chirurgi discuta despre care pacienti sunt cei mai buni de operat.
Primul chirurg zice:
- Imi place sa am contabili pe masa mea de operatii, pentru ca atunci cand ii tai, totul inauntru este numarat.
Al doilea spune:
- Mda, dar sa-i vezi pe electricieni! Totul in interiorul lor este codificat pe culori.
Al treilea chirurg spune:
- Nu, eu sunt convins ca bibliotecarii sunt cei mai buni; totul in ei este in ordine alfabetica.
Intervine ii al patrulea chirurg:
- ititi, mie imi plac muncitorii din constructii… aitia intotdeauna inteleg cand iti mai ramane cate ceva in plus la sfariit ii cand lucrarea dureaza mai mult decat ai spus ca va dura la inceput.
Insa al cincilea chirurg le-a inchis gura la toti:
- Greiiti total.Politicienii sunt cei mai uior de operat.. Nu au sange in vene, nu au inima, nu au coloana vertebrala, iar capul ii fundul sunt interschimbabile.
Clasa de maghiari la ora de limba romana.
- Gyury, spune, te rog, o propozitie!
- Duminica me duc la pedure.
- Gyury draga, dar nu-i bine.
- Atunci nu me duc.
sábado, 18 de agosto de 2012
Morometii
Morometii
De Marin Preda
VOLUMUL II
Morometii, volumul al doilea, pare alt roman si prin structura, si prin tehnica narativa si prin stil. El reprezinta in primul rând o victorie a scriitorului asupra lui insusi. Preda a luptat multa vreme, incepând cu romanul “Risipitorii”, sa-si creeze propriul sau stil, care sa nu fie stilul in care se exprima taranii sau cu care scriitorul exprima tema taranilor. In “Imposibila intoarcere”, cât si in “Convorbiri cu Marin Preda”, el arata ca pentru un creator ambitios care vrea sa creeze in mod deliberat un anumit univers si sa atace teme de constiinta este necesar un stil al scriitorului, "instrument formidabil- de a lumina si de a stapâni dintr-un punct de inalta intelectualitate materia inspiratiei. "Cu acest stil care, fie ca-i place, fie ca nu-i place cititorului - a devenit stiltul rneu- am scris “Morometii” volumul doi, “Intrusul”, povestirea “Friguri” si apoi volumul “Imposibila intoarcere” si romanul “Marele singuratic”.
Marturisirea scriitorului da un alt sens raporturilor dintre cele doua volume, pentru ca, desi primul e un roman al individului, iar al doilea al masei - iar masa nu traieste exact aceeasi drama economica si aceeasi tragedie sufleteasca -, unitatea lor tine de viziune. In ambele creste imaginea unui univers si a unei civilizatii aflate la rascruce de drumuri si destinul acestui univers si al acestei civilizatii reprezinta adevaratul obiectiv al "Morometilor". Schimbând stilul, Marin Preda a putut altfel stapâni problema pusa in discutie, care ar fi riscat - prin oglindirea doar din perspectiva lui Ilie Moromete - sa deformeze o realitate complexa, revolutionara.
Actiunea celui de-al doilea volum are loc tot in satul Silistea-Gumesti, in primele doua decenii dupa Eliberare. Tehnica de compozitie nu mai este cea a decupajului, ci una rezumativa: evenimentele sunt selectionate, naratiunea cunoaste intoarceri in timp si eliminari de fapte (reluate in Marele singuratic), singurul moment de o mai intinsa coerenta epica fiind cel in care Niculae Moromete participa ca activist la o campanie de seceris in propriul sau sat.
In primele capitole, grija prozatorului e sa distruga imaginea dintâi a lui Moromete, aratându-i o alta fata, lipsita de glorie. Aceasta actiune se justifica prin nevoia de eliberare a scriitorului, care, “pentru a face loc altui destin literar, trebuia, intr-un fel, sa omoare in noi nostalgia fata de cel dinainte, sa ne dea iluzia ca el poate trai si altfel in mijlocul unei familii in care autoritatea lui e contestata si al unei epoci in care subtilitatile limbajului si placerea de a contempla sunt niste frumoase anacronisme" (Eugen Simion).
Desi a cunoscut o perioada de prosperitate si si-a refacut averea, Moromete nu se mai poarta ca inainte si ia hotarâri care il coboara in ochii familiei. Ii interzice lui Niculae sa mai frecventeze scoala pe motiv ca “nu-i aduce nici un beneficiu”, continua sa nu treaca pamântul si casa pe numele Catrinei, in schimb merge la Bucuresti sa le propuna celor trei fii sa se intoarca in sat, sa le dea lor tot, iar el cu Catrina sa se retraga intr-o cosmelie pe care s-o ridice alaturi de vechea lor casa. O ura naprasnica se ridica atunci in sufletul acestei femei, care-si paraseste barbatul la batrânete si se duce sa traiasca la fiica ei din prima casatorie.
Ilie Moromete intra intr-o zona de umbra, autoritatea lui in sat se diminueaza, familia nu-1 mai asculta, vechii lui prieteni au murit sau l-au parasit, noii prieteni, Matei Dimir, Nae Cismaru, Costache al Joachii, Giugudel, ii apar mediocri, el insusi are impresia ca nu mai gaseste nici un om in stare sa glumeasca inteligent.
Satul intra intr-un ritm accelerat de disolutie, pe scena lui navalesc forte necunoscute, apar figuri noi ca notarul, Bila, Isosica, Zdroncan, Mantarosie, Plotoaga, Adam Fântâna, Ouabei, Vasile al Moasei s.a., se discuta probleme noi si se naste o politica noua. Taranii asista la un fenomen amenintator, la o adevarata "spargere" a satului, a carei ratiune le scapa : "Erau evenimente pline de viclenie... s-ar fi zis, vazând ce oameni ieseau acum la iveala, ca un sat nu era o asezare de cel mult doua mii de case adunate intr-o vale de râu si ascunse sub salcâmi, ci o groapa fara fund, din care nu mai incetau sa iasa atâti necunoscuti".
Aceasta este o epoca de tranzitie, când Moromete dispare o vreme ca erou activ, ca sa redevina când totul va fi iremediabil pierdut pentru el. Se impune, in schimb, Niculae Moromete, copilul neglijat de parinte, care-si paraseste si el, ca si fratii mai mari, dar in alt mod, conditia de taran, fiind hotarât sa realizeze o existenta, si o atitudine care sa-1 indeparteze de la greselile tatalui sau.
Discutiile dintre ei doi, destul de numeroase, provocate mai ales de Moromete-tatal, au semnificatia unei confruntari intre doua conceptii de viata, intre doua civilizatii. Niculae Moromete crede intr-o "noua religie a binelui si a raului" si devine "apostolul" ideilor socialiste care prevad, odata cu schimbarea intregii societati, innoirea radicala a satului.
Ilie Moromete nu se impaca cu gândul ca rostul lui in lume a fost gresit, si ca taranul trebuie sa dispara. Ideea nu numai ca il deruteaza, dar ii produce o disperare fara margini. Exista in acest sens o scena de mare forta artistica - ultima in care Moromete apare in viata - in care batrânul, udat de o ploaia repede de vara, sapa un sant in jurul sirei de paie din gradina si discuta cu un personaj imaginar, in timp ce in alta parte a satului se pun la cale schimbari hotaritoare pentru destinul taranimii:
"Pâna in clipa din urma omul e dator sa tina la rostul lui, chit ca rostul asta cine stie ce s-o alege de el!"... "Ca tu vii si-mi spui ca noi suntem ultimii tarani de pe lume si ca trebuie sa disparem. Si de ce crezi ca, n-ai fi tu ultimul prost de pe lume si ca mai degraba, tu ar trebui sa, dispari, nu eu?"... "Asa ca vezi, relua apoi Moromete in glas cu o admiratie de sine neacoperita fata, de generozitatea lui, eu te las pe tine sa traiesti... Dar rau fac, ca tu vii pe urma si-mi spui mie ca nu mai am nici un rost pe lumea asta... si ce-o sa manânci, ma, Biznae? Ce-o sa manânci, ma, tâmpitule, exclama Moromete apasând cu un fel de mila nesfârsita, aproape parinteasca pe ultimul cuvânt, contemplând parca cu jale mizeria mintala a acelui Biznae care ii spusese lui asemenea lucruri despre soarta care le era rezervata in viitor taranilor. (Nu-i spusese lui, ci lui Niculae, si de la Niculae stia si Moromete) Macar, zise Moromete mai departe, eu tot am facut ceva, am crescut sase copii si le-am tinut pamântul pâna, in momentul de fata - ca n-au vrut sa-1 munceasca, ce sa le fac eu, toata viata le-am spus si i-am invatat - ,dar pe tine sa, te vedem daca esti in stare cel putin de-atât! O sa fii fn stare? Nu sa-i imbraci si sa le dai sa. manânce, ca asta e lesne, de mâncare ii dai si unei vite in grajd, dar ce le spui!? Ce-i inveiti, fiindca un copil chiar daca nu-i intra lui in cap cât e mic, când se face mare isi aduce aminte... Fiindca degeaba o sa le spui tu vorbe, c-o fi, c-o pati, ca mai destept ca tine nu mai e nimeni, din fapte ei o sa vaza ca nu esti nici destept si nici n-ai ce sa le spui si or sa ajunga de capul lor si or sa te invete ei pe urma minte când oi imbatrâni. Ori sa-si stearga picioarele pe tine, ca n-ai stiut sa faci din ei oameni...”
In indirjirea aproape nebuneasca cu care isi apara punctul de vedere se gaseste atât maretia, cât si mizeria personajului, profet al unei cauze iremediabil pierdute. El e totusi prea inteligent ca sa nu-si dea seama ca valorile pe care le apara vor disparea, ca civilizatia "micului proprietar agricol" nu mai are nici un viitor, e in stare sa accepte chiar ideea ca va fi bine cum va fi, dar nu se simte pregatit, nu mai poate organic sa traiasca acest nou. De fapt, tragedia lui Moromete nu provine din inadaptare; inadaptarea a declansat insa criza unei constiinte care nu se mai regaseste, pentru ca intrebarea fundamentala pe care si-o pune la batrânete, când traieste toate aceste schimbari, este “de ce se intâmpla ceea ce se intâmpla si mai ales cum se putea sti daca tot ceea ce avea sa se intâmple in viitor avea sa se intâmple orice-ai face ?” Oare asta sa fie schimbarea vesnica a lumii pe care cât esti tânar n-o simti, desi poate ca altii batrâni când tu nu stiai nimic au suferit ca si tine acun asa sa fie oare?”
Criza lui Moromete este pusa, dupa cum se vede, in termeni supremi de constiinta, confirmându-se parca mai vechea observatie polemica a lui G. Calinescu in legatura cu imaginea simplificatoare a taranului: “Taranul si Kant isi pun aceleasi probleme, cu deosebirea ca cel din urma le rezolva cu alta tehnica".
In ultimele capitole ale cartii Moromete dispare ca personaj si tot ceea ce se intâmpla, o asezare mai temeinica a lucrurilor si prin aceasta chiar a vietii taranesti, se desfasoara fara Moromete si in afara constiintei sale, intrata intr-o lunga si definitiva intunecare. Putinii ani care i-au mai ramas ii traieste in tacere si insingurare si moare lent, ca si cum viata s-ar scurge din el, nu inainte de-a exclama cu o trufie pe care ar vrea s-o pastreze si dincolo de moarte: "Domnule,... eu totdeauna am dus o viata independenta!”
In “Morometii”, Marin Preda analizeaza procesul istoric al destramarii celei mai vechi clase sociale romanesti, a satului traditional, lume organica, siesi suficienta, purtatoare a unei civilizatii milenare, dar ajunsa intr-un ceas de crepuscul. Criza satului arhaic se reflecta in chiar constiinta celor care il reprezinta, in asa fel incit substanta romanului va deveni tragedia unei umanitati pe cale de disparitie. Legile implacabile ale istoriei vor juca acum roluI acelui "fatum” clasic, pentru ca interventia istoriei in universul considerat anistoric al satului traditional va duce nu numai la modifiearea structurii lui, la degradarea elementelor arhaice, ci si la transformarea si chiar disparitia vechilor institutii rurale, a unor relatii si conventii sociale, a unui cod etic si a unei filozofii.
Procesul acesta este profund dramatic, pentru ca cei care nu vor voi sau nu vor putea sa se adapteze vor sta sub condamnarea istoriei. Sub acest aspect, Ilie Moromete este un personaj exponential, al carui destin exprima moartea unei lumi si nasterea alteia, iar prin profunzimea spiritualitatii sale este un personaj monumental.
Vocatia realista a prozei Iui Marin Preda isi gaseste in Morometii o confirmare de inalta tinuta artistica. Scriitorul realizeaza aici una dintre cele mai verosimile imagini literare a satului romanesc printr-o observatie rece, obiectiva, aproape dura, a dramelor obscure, dar profunde, care insotese trecerea unei categorii sociale spre alte forme de existenta. Ca si Rebreanu, umple si el albia vietii rurale pâna la refuz, tinzând sa o zugraveasca in datele ei calendaristice, universale. Muncile agricole, mai ales secerisul si treierisul, au sansa unui pictor remarcabil, care stie sa-si dozeze culorile si nuantele in tablouri de-o mare autenticitate si poezie. In acelasi timp, privirea scriitorului se indreapta si asupra acelor obiceiuri si traditii populare care tradeaza o realitate spirituala mai adânca. Inmormântarea, parastasul, forme vechi de ritual, ca spalatul picioarelor de Rusalii si calusul, jocul baietilor pe câmp cu bobicul, intâlnirile nocturne ale tinerilor tarani, hora, atitudinile curente ale sotilor in familie etc. sunt infatisate când ironic, când cu o evidenta nota lirica, dar permanent cu grija de a reliefa specificul unui rnod de existenta. Sub acest aspect, capitolul despre moartea lui Moromete este tot ce s-a scris mai tulburator in literatura romana despre moartea unui barbat.
Asezat in descendenta atit de bogata a literaturii romane de inspiratie rurala, romanul Morometii aduce elemente de o neta originalitate: propune un univers satesc autonom, fara ecouri din Slavici, Creanga, Sadoveanu sau Rebreanu; impune alaturi de taranul acestora un alt tip de taran, perfect independent si de egala viabilitate artistica, cu un comportament si o problematica specifice; da prozei taranesti o dimensiune psihologica neasteptat de profunda; consolideaza orientarea realista si stilul adecvat, anticalofil, al lui Rebreanu.
Ca si marele scriitor ardelean, Marin Preda crede ca forta creatoare a literaturii, mai ales a prozei, se revarsa dincolo de formele de expresie, ca ea se evidentiaza intâi prin ce spune si apoi prin cum spune si ca sansa literaturii noastre de a interesa si pe altii este ca, descoperind expresiile purtatoare de farmec ale specificului national, sa fie totusi covârsite de continut, si acest continut sa-si caute astfel nestingherit drumul spre universalitate (Circuitul universal, din vol. Imposibila intoarcere).
In conduita lui stilistica, Marin Preda este un prozator care se supune obiectului, temei, personajului. Singura lui grija este sa fie exact, sacrificindu-si o eventuala dragoste pentru scrisul frumos, refuzând mestesugul stilistic. Cuvintele au o valoare functionala, ele trebuie doar sa comunice cu precizie intentia scriitorului. Stilul acesta nu este insa lipsit de expresivitate si de farmec. Cea mai mare calitate a lui este limpezimea. In ciuda unei sintaxe complicate, care topeste intr-o singura fraza exprimarea directa si cea indirecta, gândul scriitorului si gândul personajului, dialogul si evocarea, proza lui Marin Preda are o transparenta exceptionala. Sensul iese la iveala cu toate nuantele sale, nu e niciodata obscur, in schimb e profund si incarcat de sugestii misterioase, ca si cum tainele lumii n-ar incapea niciodata pe deplin in cuvinte.
Iata un scurt fragment exemplificator din capitolul in care Moromete este prezentat pentru ultima oara in mod direct de autor:
“Apa se scurgea la vale cântind si de sus cpntinua sa toarne fara oprire. Moromete ridica fruntea si se uita si ceea ce vazu il facu sa-si dea palaria pe ceafa de admiratie. Santul cel mare, comun tuturor gradinilor de pe-acolo, dadea peste mal de-atâta apa si daca n-ar fi curs cu repeziciune spre o directie a ei care ducea spre râu, te-ai fi putut teme ca daca ploaia nu se va opri curând, va ineca satul. Lipsind atâta vreme din pridvor, Ilinca se nelinisti cea dintâi de tatal ei si iesi dupa ei cu un sac in cap. Când il vazu eu sapa in mâna si ud de sus pâna jos incepu sa strige la el sa se intoarca numaidecât in casa, nu-si dadea seama ca putea sa raceasca si sa moara? Dar Moromete parca nici nu auzea si zadarnic fata se apropie si-1 trase de mâna, fugi de-aici, o goni el, nu vezi ca e ploaie calda, dar asa calda, cum era, fata si incepuse sa. clantane din dinti. Se intoarse in casa si curând iesira, si celelalte surori si incepura si ele sa strige spre gradina, tata, vin incoace, insa fara ca el sa le asculte, conducând mai departe torentele de apa, facându-le loc cu sapa si continuând linistit si neturburat sa vorbeasca, prizonier parca fara scapare al elementelor, si al lui insusi...”
Morfologic, textul e dominat de verbe, ceea ce tradeaza caracterul narativ al stilului. Verbele intra intr-un joc subtil de relatii temporale - prezentul, perfectul simplu, imperfectul - care ingaduie individualizarea si identificarea mai multor actiuni simultane. Aparitia celor trei gerunzii din final nu este nici ea lipsita de semnificatie, gerunziul fiind modul unei actiuni in desfasurare, fara referire precisa la momentul vorbirii, si cum verbele conducând, facând, continuând se refera la Moromete, acesta pare parca pentru totdeauna prins intr-o actiune fara durata, ceea ce este in perfect consens cu ideea de baza a fragmentului.
Sintactic, textul e dominat de subordonate. Actiunea principala intra in relatii multiple si complexe, uneori foarte subtile, care arata ca lucrurile nu sunt limpezi daca le lipseste raportarea cuvenita. Sintaxa aceasta ajuta o gândire de tip analitic dispusa sa epuizeze toate nuantele, dar sa nu se impiedice de prea multe conventii gramaticale. De aceea, frazele cuprind adesea propozitii care apartin unor planuri de expresie complet diferite, cum ar fi planul naratorului si al vorbirii directe a personajului, fara sa se marcheze prin mijloace gramaticale sau prin semne de punctuatie trecerea de la un plan la altul. In ultimele doua fraze din textul citat se produce o fuziune neobisnuita in limba scrisa, obisnuita in schimb in vorbire, unde trecerea e anuntata de ton, ceea ce arata caracterul oral al stilului. Oralitatea nu este insa produsul mecanic al copierii limbajului taranesc, Marin Preda nu e deloc un naturalist, in ciuda unor cruditati verbale. El prelucreaza, stilizeaza vorbirea taraneasca, urmarind un efect artistic, asa cum la rândul lor facusera cândva Creanga si mai ales Caragiale, adevaratul inaintas in comedia cuvintului al lui Marin Preda.
Dupa modul de constructie sintactica a frazelor, stilul lui Preda e intrucâtva diferit in cele doua volume: Primul se caracterizeaza printr-o folosire mai accentuata a stilului indirect liber, precum si printr-o tehnica normala de imbinare a stilului direct cu cel indirect; normala, in sensul folosirii tuturor procedeelor gramaticale care indica trecerea de la un stil la altul; In volumul al doilea domina stilul direct al autorului care, topind in fluxul sau - ca in exemplul citat - toate celelalte forme, de exprimare, da gândirii o coerenta si o fluenta remarcabile.
In sfirsit, din punct de vedere stilistic, textul e alb, lipsit de podoabe. Cuvintele sunt folosite cu sensul lor propriu si numai arareori capata si un sens figurat, dar atunci ele produc fie un vag ecou liric intr-o proza total antilirica, ca in constructia "apa se scurgea la vale cântând", fie o reverberatie misterioasa a ideii, ca in constructia "prizonier parca fara scapare al elementelor si al lui insusi", metafora care inchide simbolic istoria unui destin prins parca intr-un cerc al fatalitatii.
Arta literara a lui Marin Preda este complexa. El stapâneste nu numai frazele, ci si stiinta organizarii epice, in care distributia episoadelor, a faptelor, si intâmplarilor urmareste un inteles, si acompaniaza drumul secret al cartii. Fluxul epic nu este stingherit de nimic. Portretul, descrierea, aluzia, anecdota, analiza, completarile, oricât de minutioase, nu opresc in nici un fel miscarea narativa, care ca singura comunica o impresie covârsitoare de viata.
Din acest punct de vedere, iritarea cu care scriitorul respinge calificaticul de "analist" si "proza analitica" se justifica. Principalele lui procedee artistice, viziunea scenica; dialogul, vorbirea aluziva, textul si subtextul ironic, parafraza neologistica, micro-eseul analitic, pauzele si diferentele de ritm, simtul comic si simtul tragic, imbinarea stilului direct si indirect etc. sunt subordonate unor calitati narative si portretistice deosebite. Vocatia fundamentala a lui Marin Preda este cea de povestitor.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)
December 10th, 2010 at 8:08 pm