viernes, 22 de junio de 2012

rase de vacii

  rase de lapte
Rasa Frizã
     Este cea mai importantã rasã de lapte si cea mai rãspânditã. Se preteazã atât sitemului intensiv cât si semiintensiv. Este rãspânditã în toatã lumea sub douã tipuri

      a) Tipul AMERICAN cu talia de 133-137 cm, greutatea de 500-550 Kg. Capul este alungit, pielea de pe cele douã fete laterale formeazã cute, gâtul este bine prins de trunchi, salba este dezvoltata. Crupa este lunga, larga la solduride forma patrata, abdomenul este dezvoltat, privit din profil are forma de trapez cu baza mare orientata posterior, ugerul are o forma patrata sau globuloasa, mameloanele au o forma cilindro-conica si se preteaza foarte bine mulsului mecanic. Culoarea este baltata alb cu negru sau negru cu alb. Productia de lapte realizata de efectivele supuse controlului 6500 Kg cu 3,7 - 3,8 % grasime cu unele recorduri de 10000 Kg pentru o lactatie normala. Este pretentioasa la conditiile de hranire - necesita multe nutreturi combinate in ratie. Randamentul la sacrificare este de 50%.
    
    b) Tipul EUROPEAN are talia de 129-133 cm si greutatea de 550-600 Kg. Insusirile morfologice sunt aceleasi la ca tipul american. Productia de lapte este de 6000 Kg cu 3,8% grasime. Are aptitudini mai bune pentru productia de carne, randamentul la sacrificare fiind de 55%. Poarta diferite denumiri in functie de tara: HOLSTEIN FRIZA, OSTFRIZA, BALTATA CU NEGRU etc.
Rasa Jersey
     S-a format in insula cu acelasi nume, mai poarta denumirea de rasa de unt. Talia este de 1,22 - 1,25 cm iar greutatea este de 400-450 Kg, culoarea este caprui, insusirile morfologice sunt asemanatoare cu ale rasei FRIZA. Privit din profil trunchiul este un trapez, productia de lapte este de 4000-4500 Kg cu 5,5 - 6,5 % grasime. Randamentul la sacrificare este mic 45 - 48%. Se creste in Anglia, iar in lume se creste mai putin in rasa pura. Taurii se folosesc la incrucisari de infuzie cu rasele de lapte.
Rasa Rosie Daneza
     Talia este de 133-135 cm, greutatea este de 500-550 Kg pentru tipul de lapte si 600-650 Kg pentru tipul de lapte-carne. Culoarea este rosie uniforma, productia de lapte
6000 Kg pe lactatie normala, cu 3,8% grasime. Este sensibila la leucoza.

Rase de carne

Rasa Hereford
     Greutatea vacilor este de 650-700 Kg, a taurilor este de 750-800 Kg. Culoarea este baltata, predominand cea de culoare visinie cu un desen de culoare alba ce porneste de la greban si creste catre extremitatile membrelor si varful cozii. Se preteaza sistemului intensiv si semiintensiv de ingrasare. Greutatea optima este de 360-380 Kg la tineret.

Rasa Charolaise
     Este cea mai valoroasa rasa de carne de origine franceza de culoare galbuie. Vacile au o greutate de 750-800 Kg iar taurii de 1000-1100 Kg. In sistemul intensiv de ingrasare realizeaza sporuri de 1,5 Kg - 1,8 Kg iar in conditii experimentale sporul mediu depaseste 2 Kg. Randamentul la sacrificare este de 62-64%.
Rasa Santa Gertruda
     S-a format in Statele Unite in urma incrucisarii raselor locale cu tauri din rasa Shorton peste care americanii au introdus in prima generatie Zebu de tip Brabma (sau boul cu cocoasa). Greutatea este de 650-700 Kg la vaci iar la tauri ajunge la 850-900 Kg. Culoarea este rosie uniforma si prezinta coarne. Randamentul la sacrificare este 62-64%.
Rase mixte
Rasa Pinzgau
     S-a format in Austria. Este putin pretentioasa. Culoarea este visinie cu un desen caracteristic (prezinta o zona de culoare alba care creste progresiv de la greban catre crupa, crupa fiind de culoare alba ca si partea interna a membrului posterior si partea interna a abdomenului, formand inele deasupra articulatiei genunchiului si jaretului). productia de lapte este de 2500-3000 kg cu 3,8% grasime. Se preteaza sistemului semiintensiv de ingrasare, randamentul la sacrificare fiind de 58%. A participat ca forma paterna la formarea rasei Pinzgau de Transilvania.

Rasa Schwyz
     Culoarea este bruna, mucoasele pigmentate, in jurul botului prezinta un inel de culoare alba, parul din urechi are o nuanta mai deschisa. Productia de lapte este de 400 Kg cu 3,6-3,7 % grasime. A participat ca forma paterna la formarea rasei Bruna de Maramures.

Rasa Simental
     Rasa de origine elvetiana ce s-a format pe valea raului cu acelasi nume. Culoarea este baltata alb cu galben. Capul este mare, productia piloasa din regiunea fruntii dezvoltata, trunchiul este lung , larg si adanc, privit din profil are forma de dreptunghi. Exista mai multe tipuri: Austriac, cu aptitudini mai bune pentru carne- realizand sporuri de 1,2 Kg, randamentul la sacrificare fiind de 58-60%.Tineretul mascul ingrasat in sistemul intensiv sacrificat la 12-14 luni realizeaza greutati de medii de 350-360 Kg. Productia de lapte este de 3500 Kg. cu 3,8% grasime. Ugerul nu se preteaza mulsului mecanic datorita mameloanelor groase si lungi. Rasa a participat ca forma paterna la formarea rasei Baltata romaneasca.


martes, 19 de junio de 2012

iepuri salbatici

Clasificarea Raselor de Iepuri din Romania



In lume sunt catalogate pana in prezent peste 100 de rase de iepuri existente. Acestea se clasifica astfel :

In functie de greutatea corporala in stadiul de adult :
  • RASE MARI ( peste 5 kg :Uriasul Belgian , Uriasul German, Berbecul englez , Uriasul Alb sau Termond , Uriasul francez ) ;
  • RASE MIJLOCII ( 3-5 kg :Chinchila mare, Chinchila mica, Albastru vienez, Argintiul Francez , Californiana, neozeelandeza ) ;
  • RASE MICI ( 2-3 kg :Havana , Olandeza ) ;
  • RASE PITICE (sub 2 kg :Poloneza)
In functie de lungimea firului de par :
  • RASE DE IEPURI CU PAR SCURT (Rex)
  • RASE DE IEPURI CU PAR MEDIU ( iepurii comuni )
  • RASE DE IEPURI CU PAR LUNG (Angora )
In functie de productia principala exista rase DE CARNE , DE BLANA si MIXTE

Conform scopului urmarit , urmeaza sa alegi rasa pe care doresti sa o cresti , iar spatiul de crestere il vei amenaja special pentru rasa vizata.

Daca exista posibilitati , este recomandabil sa cumperi iepuri de prasila sau tineret cunicul de la crescatori experimentati , pentru ca acestia detin iepuri sanatosi , inregistreaza performante bune si doresc sa isi mentina buna reputatie prin calitatea puietului pe care il vand .

Daca vrei sa orientezi cresterea iepurilor spre profitul imediat
, adica productia de carne , trebuie sa acorzi atentie raselor mari si mijlocii. Rasele mari au avantajul ca ating in stadiul de adult greutati ce depasesc 5 kg. Rasele mijlocii au avantajul de a fi mai precoce si dezvolta ,in perioada de tineret , ritmuri de crestere accelerate .
Si acum sa parcurgem pe rand principalele rase de iepuri din Romania.
Click mai jos pe rasa care va intereseaza !

 

Rasa de Iepuri URIASUL GERMAN ALB

Trimite prin Email acest link Imprimare Vizualizare pagina ca PDF
Evaluare utilizator: / 202
Cel mai slabCel mai bun 
Rasa de Iepuri URIASUL GERMAN ALBRasa s-a format in Belgia si Germania prin selectia iepurilor din rasa Urias Belgian si este de talie mai mica decat rasa din care provine, greutatea medie fiind de 6-7 kg. Aspect exterior al iepurilor din rasa URIASUL GERMAN ALB :capul la masculi este rotunjit si la femele mai alungit, ochii de culoare roz(pupila rubinie inchisi irisul mai deschis), urechile au o lungime de cca 18-20 cm, cu varfurile rotunjite ...
Citeşte mai mult...
 

Rasa de Iepuri PESTRIT GERMAN sau FLUTURE GERMAN

Trimite prin Email acest link Imprimare Vizualizare pagina ca PDF
Evaluare utilizator: / 172
Cel mai slabCel mai bun 
Rasa de iepuri mari Pestri Fluture GermanPaternitatea Pestritului German este atribuita iepurelui iepurelui de casa Urias Belgian, raspindit mult in tinutul Rinului pina in 1905 si rebotezat in 1916 in iepure de casa Urias German.  A fost format in Germania la inceputul secolului XIX in urma selectiei Fluturelui urias francez cu care se aseamana foarte mult. A fost format in Germania la inceputul secolului XIX in urma selectiei Fluturelui urias francez cu care se aseamana foarte mult. Uriasul German i-a transmis o serie de particularitati specifice, evidentiate prin marimea si conformatia corpului.
Citeşte mai mult...
 


Rasa Berbec Englez - Iepuri English Lop

Trimite prin Email acest link Imprimare Vizualizare pagina ca PDF
Evaluare utilizator: / 28
Cel mai slabCel mai bun 
Iepurii din aceasta rasă necesita unele masuri de ingrijire suplimentare.

Este o rasa cunicula cu blana un pic mai lunga decat celelalte si prezinta o caracteristica remarcabila din prima: urechi lungi si pleoştite ( i se mai spune si iepurele cu urechi blegi ).


Dezvoltarea incredibilă a urechilor la English Lop este o trasatura particulară, dar necesită o atenţie mai mare din partea crescatorilor.

iepuri rasa english Lop

Avem de a face cu o rasa veche de iepuri de casă, cu indicii ale existenţei lor în 1700.

Această rasă este considerabil mai veche decât iepurii berbeci francezi ( French Lop ).

Nu este neobişnuit să întâlnim un iepure English Lop cu o anvergură a urechilor de 50 de centimetri ( adică măsurate de la un vârf la altul). În 1885 o măsurătoare a atins chiar recordul de 65 de centimetri anvergură.
iepuri rasa english Lop

Exemplarele din aceasta rasă cântăresc în medie 3,5-4 kilograme, iar în cazuri de excepţie se ajunge până la 5 kilograme maxim.

Iepurii din aceasta rasă pot fi consideraţi adulţi apţi pentru împerechere pe la vârsta de 7 - 8 luni. La maturitate, urechile trebuie să aibă o anvergură minima de 35 de centimetri şi să aibă o formă regulată.

Rasa are o prolificitate de 5-6 pui la o fătare.

English Lop are o gamă foarte variata de culori, începând cu agouti (culoarea iepurelui sălbatic) şi continuând cu negru închis,cenuşiu şi chiar galben.

Părul este mătăsos,lucios şi des. Ochii sunt de culoare bruna.

Această rasă de iepuri este uşor de domesticit şi poate fi crescuta fără probleme în apartament.
iepuri rasa english Lop
Rase de Iepuri MIJLOCII
Evident, nu am pretentia ca am reusit sa acoper toata gama raselor mijlocii de iepuri. Odata cu trecerea timpului, aceasta lista va fi completata si imbunatatita.
Daca doriti sa adaugati o rasa mijlocie aici, va rog sa ma contactati trimitandu-mi detalii text si imagini.
Rase de Iepuri MijlociiRase de Iepuri MijlociiRase de Iepuri MijlociiRase de Iepuri MijlociiRase de Iepuri MijlociiRase de Iepuri Mijlocii

Rasa de Iepuri Mijlocii NEOZEELANDEZUL ROSU

Trimite prin Email acest link Imprimare Vizualizare pagina ca PDF
Evaluare utilizator: / 58
Cel mai slabCel mai bun 
Rase iepuri Mijlocii - Neozeelandez Rosu
Indiferent daca doresti un animal spectaculos prin frumusetea sa sau un companion gingas (ori pe amindoua ) Neozeelandezul Rosu va fi pe lista ta. Rasa s-a format in America de Nord, in anul 1910, provenind dintr-o incrucisare fericita intre rasele Urias Belgian si Roscat de Bourbogne. In prezent, sunt crescuti in intreaga lume pentru carne si blani de un colorit remarcabil , dar pot fi si companioni de nadejde. Culoarea blanii este totdeauna roscata cu luciu intens , fapt ce-i confera un aspect placut.
Citeşte mai mult...
 

Rasa de Iepuri Mijlocii NEOZEELANDEZUL ALB

Trimite prin Email acest link Imprimare Vizualizare pagina ca PDF
Evaluare utilizator: / 60
Cel mai slabCel mai bun 
Rase iepuri Mijlocii - Neozeelandez Alb
Iepurii din rasa mijlocie NEOZEELANDEZ ALB sunt o rasa foarte populara in intreaga lume fiind folositi adesea drept companioni . Au un spor natural rapid ceea ce a condus la utilizarea lor intensiva pentru productia de carne si blana. Denumirea rasei este oarecum eronata intrucat rasa a fost obtinuta initial in america de nord, nicidecum in Noua Zeelanda. Sunt animale vesele si foarte prietenoase.
Citeşte mai mult...
 

Rasa de Iepuri Mijlocii CALIFORNIAN

Trimite prin Email acest link Imprimare Vizualizare pagina ca PDF
Evaluare utilizator: / 58
Cel mai slabCel mai bun 
Iepuri Rasa CalifornianIepurii din Rasa Californian au corpul lung , larg si cu o musculatura puternica . Membrele sunt scurte si bine imbracate in musculatura . Greutatea corpului la adulti este de 4 kg , iar la varsta de 3 luni cantareste deja 1,7 -2 kg. Culoarea corpului este alba cu extremitatile(bot , urechi, membre ,coada) negre.
Citeşte mai mult...
 

Rasa de Iepuri Mijlocii CHINCHILLA

Trimite prin Email acest link Imprimare Vizualizare pagina ca PDF
Evaluare utilizator: / 58
Cel mai slabCel mai bun 
Rase iepuri Mijlocii - ChinchillaIepurii din Rasa Chinchilla poseda un trunchi alungit , cilindric , zvelt  si bine proportionat .  Au un aspect elegant ce aminteste de forma iepurelui de padure .  Membrele sunt musculoase si puternice.  Greutatea corporala medie a rasei este de 4,5 kg iar la varsta de 3 luni atinge 2,2 kg.  Culoarea blanii este gri-deschisa albastruie cu o umbrire neagra .
Citeşte mai mult...
 

Rasa de Iepuri Mijlocii ARGINTIU FRANCEZ

Trimite prin Email acest link Imprimare Vizualizare pagina ca PDF
Evaluare utilizator: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Iepuri Rasa Argintiu Francez
Rasa de Iepuri Argintiu Francez are trunchiul relativ alungit , cilindric si bine proportionat . Membrele sunt puternice si musculoase . Greutatea medie a adultilor este de 4,5 kg , iar tineretul cunicul atinge la varsta de 3 luni circa 2-2,2 kg . Culoarea blanii este argintie pe aproape tot trupul , cu exceptia zonelor cu par mai scurt (bot , in jurul ochilor , urechi ,membre si coada ) unde este mai inchisa .
Citeşte mai mult...
 

Rasa de Iepuri Mijlocii OLANDEZ

Trimite prin Email acest link Imprimare Vizualizare pagina ca PDF
Evaluare utilizator: / 21
Cel mai slabCel mai bun 
Rasa de iepuri OlandezRasa iepurelui Olandez se remarca prin reprezentanti jucausi si gingasi. Cartea sa de vizita consta in coloritul caracteristic si usor de remarcat, ceea ce l-a facut in timp foarte popular printre crescatorii de iepuri. Desi numele ii sugereaza provenienta olandeza, adevarul e ca rasa a luat nastere in Anglia, in anul 1830. De acolo s-a raspandit intai in Olanda (fiind primit cu entuziasm de crescatori) si apoi pe intreg teritoriul lumii.
Citeşte mai mult...
 

Rasa Berbec Englez - Iepuri English Lop

Trimite prin Email acest link Imprimare Vizualizare pagina ca PDF
Evaluare utilizator: / 28
Cel mai slabCel mai bun 
iepuri rasa english LopIepurii din aceasta rasă necesita unele masuri de ingrijire suplimentare. Este o rasa cunicula cu blana un pic mai lunga decat celelalte si prezinta o caracteristica remarcabila din prima: urechi lungi si pleoştite ( i se mai spune si iepurele cu urechi blegi ).
Dezvoltarea incredibilă a urechilor la English Lop este o trasatura particulară, dar necesită o atenţie mai mare din partea crescatorilor ...